Dla kobiety czas ciąży to niezwykłe chwile zarówno dla emocjonalnego kontekstu jak i zdrowia fizycznego. Zachodzące zmiany odbijają się bardzo na wyglądzie i samopoczuciu. Niezwykle ważne staje się wtedy żywienie. Obalono już dawno krążący mit, że należy jeść wtedy za dwoje. Trzeba jeść mądrze i stosować się do paru prostych ale bardzo istotnych zasad. Dzięki nim zagwarantujemy sobie i maleństwu niezbędne witaminy i składniki mineralne.
Bardzo ważna, a nie uwzględniana w edukacji kobiet, które pragną zajść w ciążę jest świadomość kiedy rozpocząć zażywanie już słynnego kwasu foliowego. Zaleca się by już przyszłe matki, które planują stan błogosławiony zażywały go nawet od 4 do 7 tygodni przed zapłodnieniem. To ten składnik, a raczej jego brak odpowiada za powstawanie u dziecka wad rozwojowych cewki nerwowej nawet tych niestety nieuleczalnych.
Od początku ciąży i świadomości tego niesamowicie intensywnego 9 miesięcznego stanu należy zastosować się do odpowiednich rad żywieniowych uwzględniając każdy trymestr jako indywidualny rozdział życia kobiety ciężarnej. Żywienie w ciąży jest jednym z najważniejszych aspektów tego okresu.
Co jeść w ciąży?
Jakie jedzenie w ciąży?
Pierwszy trymestr ciąży
Plan żywieniowy musi uwzględniać 3 podstawowe posiłki i między tym od 1 do 2 przekąsek. Tak aby dostarczać organizmowi energii co 3 do 4 godzin. Zapomnieć trzeba o niezdrowych takich jak: batoniki, słodycze, tłuste chipsy. Należy je zastąpić warzywami, owocami, miodem, pestkami słonecznika i ciasteczkami owsianymi ale bez polewy.
W tym okresie częste jest znużenie i senność u ciężarnych. Dlatego należy częściej odpoczywać. Jeżeli kawa to tak ale lekka i tylko jedna dziennie. Największą jednak udręka w tym początkowym okresie są nudności i wymioty. Także można zniwelować te objawy lub całkiem usunąć poprzez: popijanie w ciągu dnia imbirowej herbaty, na czczo przegryzanie sucharka lub wafla ryżowego, stosowanie suplementacji witaminy B6. Wykluczyć należy absolutnie z pożywienia fast food, a także mocno przyprawione potraw oraz zioła i herbatki ziołowe.
Drugi trymestr ciąży
Ten okres jest już lżejszy. Mijają nudności. Większość układów u dziecka jest ukształtowana. Jednak to również bardzo znaczący czas ponieważ rozpoczyna się intensywny wzrost i doskonalenie pracy narządów. W tym czasie zamiast jednej przekąski do menu dodawać należy dodatkowy posiłek pełnowartościowy. Żywienie jest w tym czasie także ważne ponieważ formuje się układ kostny dziecka dlatego trzeba zapewnić odpowiednie przyswojenie wapnia matce w ciąży. Należy wprowadzić do menu szklankę kefiru, mleka lub maślanki. Dla prawidłowego przyswojenia wapnia dodaje się suplementację witaminę D3 ale tylko w dawce ustalonej przez lekarza.
W tym okresie także jadłospis musi być wzbogacony o produkty bogate w żelazo, by zapobiec wystąpieniu anemii. Należy wprowadzić do żywienia produkty takie jak: jaja, buraki, zielone warzywa, kiełki pszenicy.W celu lepszego przyswojenia tego minerału uzupełnia się dietę o warzywa i owoce bogate w witaminę C. Źródłem tej witaminy są miedzy innymi: papryka, cytrusy, sok z owoców dzikiej róży.
Zalecane się w tym okresie dbanie o odpowiednią dawkę ruchu by wzmocnić mięsnie i zapobiegać bardzo uciążliwym w tym okresie zaparciom. Wskazane jest również picie jogurtów probiotycznych, a także spożywanie suszonych śliwek.
Trzeci trymestr ciąży
W trzecim trymestrze szczególnie intensywnie rozwija się mózg dziecka dlatego trzeba zadbać także o to stosując odpowiednią dietę. Kobieta powinna spożywać już 5 posiłków dziennie oraz należy tak skomponować menu by zawierało podwyższoną zawartość białka czyli duże ilości mięsa, ryb, jaj, twarogu oraz suchych nasion roślin strączkowych. Ten czas sprzyja również powstawaniu obrzęków. Dlatego by im zapobiec należy ograniczyć spożywanie soli, a zadbać o odpowiednie nawodnienie w postaci spożywania większych ilości lekkich zup, słabych naparów ziołowych. Także lekarze w tym okresie wprowadzają jako niezbędny dla dziecka i rozwoju jego układu nerwowego suplement w postaci kwasu omega-3.
Jak widać z powyższych prostych zasad można stworzyć bardzo racjonalny i oparty na naturalnych składnikach jadłospis. Żywienie w ciąży dla jest podstawą dobrej kondycji matki i maleństwa, które pojawi się na świecie.
Co o tym sądzisz?