Ze względu na swoje właściwości smakowe, umieszczamy go pośród przypraw. Ma poprawiać smak, jednak jego miejsce jest również wśród domowych leków. Pieprz kajeński to środek leczniczy na wiele dolegliwości. Dzięki zawartości kapsaicyny przyspieszy procesy przemiany materii, czyli wspomoże organizm w spalaniu tkanki tłuszczowej. Co jeszcze potrafi pieprz cayenne?
Najcenniejszym jego składnikiem jest wspomniana już kapsaicyna, czyli związek chemiczny, który jest „winny” ostremu smakowi papryczki chili. Powodem dla którego odczuwamy pieczenie po zjedzeniu czegoś z dodatkiem tej ostrej przyprawy jest oddziaływanie tej substancji na nocyceptory, czyli receptory bólowe, które są zlokalizowane między innymi w jamie ustnej.
Co na odchudzanie?
Na co pieprz cayenne?
Ostra przyprawa jako sposób na zgrabną sylwetkę
Dzięki kapsaicynie pieprz cayenne przyspieszy nasz metabolizm, dzięki czemu szybciej schudniemy. Oprócz tego zwiększa on termogenezę, czyli wytwarzanie ciepła przez ciało, co również przyczyni się do zwiększonego spalania energii przez nasz organizm.
Co więcej, stosowanie pieprzu kajeńskiego tylko okazjonalnie i w niewielkich ilościach, może skutecznie zahamować apetyt (głównie na słodkie, tłuste i słone potrawy). Niestety, regularne stosowanie tej przyprawy w zbyt dużych dawkach będzie tylko coraz bardziej uodparniać nasz organizm na działanie kapsaicyny, w związku z czym może nie mieć ona wpływu na proces odchudzania. Poza tym, spożycie jej w większych dawkach może spowodować uszkodzenia przewodu pokarmowego i wątroby.
Na co jeszcze pomoże pieprz kajeński?
Przede wszystkim ma on działanie przeciwzapalne, dzięki czemu załagodzi zapalenia stawów. Dzieje się tak, ponieważ kapsaicyna hamuje działanie neuropeptydu odpowiedzialnego za powstawanie stanów zapalnych. Oprócz tego udowodniono działanie przeciwbólowe pieprzy cayenne, ponieważ łagodzi ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej i bóle głowy.
Warto wiedzieć, że to kolejny naturalny składnik wspomagający walkę z nowotworami. Naukowcy z uniwersytetu w Nottingham dowiedli, że kapsaicyna likwiduje mitochondria powodujące dzielenie się i rozrost komórek rakowych. Pieprz kajeński wspomaga wiele procesów zachodzących w organizmie:
- Działanie układu pokarmowego – stymuluje szybsze krążenie krwi w żołądku, pobudza komórki żołądka do produkcji soków ochronnych, które pomagają w leczeniu i zapobieganiu chorobie wrzodowej. Ponadto likwiduje wzdęcia, pobudza procesy trawienne, ma działanie bakteriobójcze, dzięki czemu będzie chronił nasz organizm przed niektórymi rodzajami zatruć pokarmowych.
- Układ krążenia – zapobiega zaleganiu płytek krwi w tętnicach, chroni przed powstaniem zakrzepów, obniża poziom cholesterolu. Jest więc sposobem na ochronę przed udarem i zawałem.
- Wspomaganie odporności – wzmacnia naszą odporność, można stosować go również przy lżejszych przeziębieniach, ponieważ zmniejszy opuchliznę błon śluzowych nosa, udrażnia zatkany nos, stymuluje do wydzielania śluzu. Nie zaleca się stosowania go przy długotrwałych przeziębieniach, ponieważ mógłby pogłębić osłabienie organizmu.
Co o tym sądzisz?