Niestrawność potrafi skutecznie utrudnić funkcjonowanie i zaburzyć rytm dnia. Najgorzej, gdy dopadnie w pracy, na imprezie, na mieście. Wówczas męczymy się z jej uciążliwymi skutkami: zgagą, wzdęciami, wiatrami, bólem brzucha, skurczami żołądka. W łagodzeniu tych dolegliwości najlepsze będą preparaty ziołowe, wśród których znajdziemy również powszechnie znane przyprawy. Warto stosować je również podczas przygotowywania potraw, aby uniknąć przykrych symptomów niestrawności. Jeśli często męczysz się z niestrawnością, przedstawiamy 5 ziół, które powinny znaleźć się w twojej kuchni!
Jakie zioła stosować na trawienie?
Jakie właściwości ma imbir lekarski?
- Mięta pieprzowa – z jej liści sporządzany jest zarówno susz, jak i olejki. Sekretny składnik mięty pieprzowej, który łagodzi problemy żołądkowe to przede wszystkim mentol. Ma on właściwości rozkurczowe, chłodzące, dezynfekujące i przeciwbólowe. Nic dziwnego, że korzystano z niej już od czasów starożytnych, stanowi więc ona jedno z najstarszych ziół leczniczych. Świeżą i suszoną miętę stosuje się często w kuchni angielskiej, gdzie jest dodawana do sosu serwowanego z mięsem. Sprawdzi się w załagodzeniu skurczowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Wykazuje również działanie wiatro- i żółciopędne.
- Rozmaryn lekarski – to ceniona roślina mająca działanie wiatropędne, przeciwskurczowe i żółciopędne. Jest szczególnie często stosowana w kuchni śródziemnomorskiej. W liściach rozmarynu znajdziemy szereg dobroczynnych składników: fitoncydów, garbników, kamfena, goryczy, itd. stanowiących olejek lotny. Wspomaga proces trawienia, można dodawać go do mięsa, sałatek, ryb, makaronów, a także przygotowywać z niego lecznicze napary.
- Imbir lekarski – będzie doskonałym wzbogaceniem dań mięsnych, warzywnych, rybnych i wypieków. Jest popularny w kuchni azjatyckiej (podaje się go np. razem z sushi), a jego składniki pobudzają wydzielanie śliny, wspomagają proces trawienia i pobudzają wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci. Dodatkowo, imbir warto stosować w łagodzeniu nudności. Ma on również działanie przeciwutleniające, spowalnia więc procesy starzenia organizmu.
- Mniszek lekarski – czyli mlecz. Choć często kojarzy się go chwastem, posiada on mnóstwo korzystnych dla zdrowia substancji: aminokwasy, substancje goryczkowe, flawonoidy, minerały. Najważniejszy w mniszku lekarskim jest jego trzon – korzeń i ziele, które mają działanie odwadniające, żółciopędne i trochę przeczyszczające. Jeśli jednak cierpisz na niedrożność jelit lub dróg żółciowych, albo masz częste stany zapalne, skonsultuj zażywanie mniszka z lekarzem.
- Koper ogrodowy i włoski – tak samo jak popularny kminek, posiadają właściwości rozkurczowe i wspomagające funkcjonowanie układu pokarmowego. Napar z kminku lub kopru włoskiego przygotowujemy po uprzednim dokładnym rozgnieceniu ich owoców. Następnie zalewamy je wrzątkiem i po dziesięciu minutach odcedzamy.
Co o tym sądzisz?