34 845 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
26 580 produktów w 199 kategoriach

Królowa słodyczy pod lupą. Plusy i minusy jedzenia czekolady

Królowa słodyczy pod lupą. Plusy i minusy jedzenia czekoladyKrólowa słodyczy pod lupą. Plusy i minusy jedzenia czekolady

Dostarcza nam zarówno wiele energii, dobrego humoru, jak i kalorii oraz… wyrzutów sumienia. Czekolada ma swoje wady i zalety, choć z pewnością trudno byłoby zniechęcić do niej zagorzałych fanów czekoladowych przysmaków. Pierwszym Europejczykiem, który poznał jej smak był Krzysztof Kolumb. Wówczas zupełnie mu nie smakowała: sporządzony ze zmielonych nasion kakaowca napój był gorzki i cierpki. Dopiero po 17 latach ktoś na hiszpańskim dworze pomyślał, że warto dodać do niego trochę cukru i wanilii. Właśnie w tej sposób powstała czekolada najbardziej zbliżona do tej współczesnej.

Jest bogatym zbiorem minerałów, witamin i innych składników biochemicznych, które są cenne dla naszego organizmu. Wśród jej zalet, trzeba wymienić fakt, że stanowi wspaniałe źródło energii, ma także właściwości uspokajające i relaksujące. Przyspiesza zmniejszanie obrzęków, oczyszcza skórę z toksyn, a nawet ma działanie antycellulitowe i wyszczuplające, dzięki zawartości kofeiny w składzie. Oprócz tego znajdziemy w niej witaminy A, B1, B2, B3, PP i E.

  • Czy czekolada szkodzi?

  • Czy czekolada jest zdrowa?

Czekoladowe plusy

Poziom endorfin i serotoniny wzrasta dzięki zawartej w czekoladzie fenylotylaminie. Właśnie dzięki tej substancji czujemy się po jej zjedzeniu zrelaksowani, odprężeni, ponieważ ma właściwości przeciwdziałające depresji i chorobom układu nerwowego. Czekolada uwalnia endorfiny, czyli hormony szczęścia, które wzmacniają uczucie przyjemności i poprawiają nastrój.

W gorzkiej czekoladzie znajduje się dużo magnezu, który przeciwdziała stresowi, ułatwia wchłanianie wapnia, a także przyspiesza krążenie krwi w organizmie. Ta słodka przekąska ma również wpływ na opóźnianie starzenia, neutralizowanie wolnych rodników oraz podnoszenie odporności organizmu. Będzie dobra także w przeciwdziałaniu miażdżycy, ponieważ uelastycznia ściany tętnic i rozkurcza naczynia ułatwiając przepływ krwi. Ciemna czekolada wzmacnia nasz układ krwionośny, chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także zmniejsza ryzyko zawału i chorób nowotworowych.

Czekoladowe minusy

Jej największą wadą jest oczywiście zawartość białego cukru, którego zadaniem jest równoważenie kakaowej goryczy. Tabliczka zwykłej czekolady to więcej niż 500 kcal, a sacharoza dodatkowo odpowiada za szereg chorób cywilizacyjnych oraz próchnicę i ubytki w zębach. Na czele nadmiernego spożycia czekolady stoi otyłość, nie jest też ona sprzymierzeńcem cukrzyków, ponieważ posiada wysoki indeks glikemiczny i może odpowiadać za rozregulowanie trzustki.

Oczywiście tabliczka tabliczce nierówna – gorzka i deserowa ma o wiele więcej przeciwutleniaczy i minerałów niż ta mleczna. Dlatego na pytanie: jeść czy nie jeść? Można odpowiedzieć: tak, ale najlepiej bez dodatku cukru. Obecnie na rynku dostępne są czekolady, w których cukier zastąpiono zupełnie bezkaloryczną stewią, która jest nawet 300 razy słodsza od cukru. Oprócz tego wybierajmy gorzką zamiast mlecznej, zjadając dziennie od jednej do dwóch kostek.

odchudzanie miażdżyca uspokajające otyłość zdrowe odżywianie czekolada
Komentarze
Dodano: 08 Czerwiec 2016
Autor: Basia
Ocena:
Uważam że czekolada w rozsądnych porcjach jest dla każdego.
Odpowiedź
Dodano: 18 Maj 2016
Autor: renata
Ocena:
mi zawsze mama powtarzała, że jak czekolada, to tylko gorzka, na początku strasznie się buntowałam, ale polubiłam ten smak i teraz jeśli już to po nią właśnie sięgam na półkach sklepowych
Odpowiedź
Dodano: 31 Marzec 2016
Autor: Marysia
Ocena:
Moim zdaniem czekolada od czsu do czsu nie zaszkodzi a nawet poprawi humor, nawet przy odchudzaniu.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 34 845 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 26 580 produktów w 199 kategoriach