Dostarcza nam zarówno wiele energii, dobrego humoru, jak i kalorii oraz… wyrzutów sumienia. Czekolada ma swoje wady i zalety, choć z pewnością trudno byłoby zniechęcić do niej zagorzałych fanów czekoladowych przysmaków. Pierwszym Europejczykiem, który poznał jej smak był Krzysztof Kolumb. Wówczas zupełnie mu nie smakowała: sporządzony ze zmielonych nasion kakaowca napój był gorzki i cierpki. Dopiero po 17 latach ktoś na hiszpańskim dworze pomyślał, że warto dodać do niego trochę cukru i wanilii. Właśnie w tej sposób powstała czekolada najbardziej zbliżona do tej współczesnej.
Jest bogatym zbiorem minerałów, witamin i innych składników biochemicznych, które są cenne dla naszego organizmu. Wśród jej zalet, trzeba wymienić fakt, że stanowi wspaniałe źródło energii, ma także właściwości uspokajające i relaksujące. Przyspiesza zmniejszanie obrzęków, oczyszcza skórę z toksyn, a nawet ma działanie antycellulitowe i wyszczuplające, dzięki zawartości kofeiny w składzie. Oprócz tego znajdziemy w niej witaminy A, B1, B2, B3, PP i E.
Czy czekolada szkodzi?
Czy czekolada jest zdrowa?
Czekoladowe plusy
Poziom endorfin i serotoniny wzrasta dzięki zawartej w czekoladzie fenylotylaminie. Właśnie dzięki tej substancji czujemy się po jej zjedzeniu zrelaksowani, odprężeni, ponieważ ma właściwości przeciwdziałające depresji i chorobom układu nerwowego. Czekolada uwalnia endorfiny, czyli hormony szczęścia, które wzmacniają uczucie przyjemności i poprawiają nastrój.
W gorzkiej czekoladzie znajduje się dużo magnezu, który przeciwdziała stresowi, ułatwia wchłanianie wapnia, a także przyspiesza krążenie krwi w organizmie. Ta słodka przekąska ma również wpływ na opóźnianie starzenia, neutralizowanie wolnych rodników oraz podnoszenie odporności organizmu. Będzie dobra także w przeciwdziałaniu miażdżycy, ponieważ uelastycznia ściany tętnic i rozkurcza naczynia ułatwiając przepływ krwi. Ciemna czekolada wzmacnia nasz układ krwionośny, chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także zmniejsza ryzyko zawału i chorób nowotworowych.
Czekoladowe minusy
Jej największą wadą jest oczywiście zawartość białego cukru, którego zadaniem jest równoważenie kakaowej goryczy. Tabliczka zwykłej czekolady to więcej niż 500 kcal, a sacharoza dodatkowo odpowiada za szereg chorób cywilizacyjnych oraz próchnicę i ubytki w zębach. Na czele nadmiernego spożycia czekolady stoi otyłość, nie jest też ona sprzymierzeńcem cukrzyków, ponieważ posiada wysoki indeks glikemiczny i może odpowiadać za rozregulowanie trzustki.
Oczywiście tabliczka tabliczce nierówna – gorzka i deserowa ma o wiele więcej przeciwutleniaczy i minerałów niż ta mleczna. Dlatego na pytanie: jeść czy nie jeść? Można odpowiedzieć: tak, ale najlepiej bez dodatku cukru. Obecnie na rynku dostępne są czekolady, w których cukier zastąpiono zupełnie bezkaloryczną stewią, która jest nawet 300 razy słodsza od cukru. Oprócz tego wybierajmy gorzką zamiast mlecznej, zjadając dziennie od jednej do dwóch kostek.
Co o tym sądzisz?