Szpinak to jedna z najzdrowszych roślin na świecie. Zmniejsza poziom stresu, regeneruje, wspomaga odporność, działa krwiotwórczo, przeciwzapalnie, odmładza, działa przeciwnowotworowo. Jego głównymi zaletami jest duża zawartość luteiny, witaminy C i beta-karotenu. W dodatku ma mnóstwo kwasu foliowego, potasu i żelaza.
Zła sława szpinaku bierze się z faktu, że jest źle przyrządzany. Dobrze przyrządzony szpinak, np. wedle francuskich i włoskich wzorców, sprawi, że szybko dodasz go do listy ulubionych warzyw. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, więc z pewnością warto się do niego przekonać i spożywać regularnie.
Jakie właściwości ma szpinak?
Czy szpinak jest zdrowy?
Właściwości szpinaku. Przysmak Popeye’a pod lupą
Najlepszą formą, w jakiej powinniśmy spożywać szpinak, jest ta surowa. Jeśli gotujemy – to tylko na parze, jeśli smażymy – to krótko. Szpinak ma najwięcej wartości odżywczych właśnie w formie surowych liści, które możemy stosować do kanapek, wraz z sałatą lub zamiennie. Będzie też doskonałym uzupełnieniem sałatek i wielu dań.
Liście tej rośliny mają działanie przeciwnowotworowe, chronią także przed miażdżycą – wszystko to dzięki zawartym w nich, naturalnym przeciwutleniaczom: witaminie C, luteinie i beta-karotenie.
Ze względu na fakt, że szpinak to również bogactwo magnezu, powinny sięgać po niego osoby żyjące w stresie. Wpływa on na funkcjonowanie układu nerwowego, posiada właściwości uspokajające i zmniejsza podatność na działanie stresu. Ma również działanie zapobiegające zawrotom i bólom głowy.
Szpinak dla osób z nadciśnieniem
Roślina ta ma również sporo potasu, dlatego będzie doskonałym elementem diety nadciśnieniowców. Co więcej, potas w połączeniu z obecnym w szpinaku magnezem, reguluje pracę serca. W liściach znajdziemy także żelazo, jednak nie w takiej ilości, jak początkowo sądzono – 2,8mg w 100g. Żelazo jest bardzo istotne w diecie osób mających problem z obniżoną odpornością i anemią. Transportuje ono tlen do organizmu i bierze udział w produkcji czerwonych krwinek.
I w diecie kobiet ciężarnych
Również panie w ciąży powinny sięgać po szpinak, ponieważ jest on naturalnym źródłem kwasu foliowego, który jest bardzo istotny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu. W dodatku, ochroni przyszłą mamę przed chorobami krążenia.
Poza tym, szpinak pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów, ponieważ jest niskokaloryczny. W 100g znajduje się tylko 16kcal. Zawarte w nim potas i witaminy z grupy B pomagają w spalaniu węglowodanów, tłuszczów i przyspieszają metabolizm.
Co o tym sądzisz?