Drzewo liściaste wzrastające do 10 metrów wzwyż. Owoce morwy białej nasuwają swym kształtem skojarzenia z owocami jeżyny. Morwa pochodzi z Chin i tam właśnie po raz pierwszy doceniono jej zbawienne dla naszego zdrowia właściwości.
Morwa biała uprawiana jest również w Polsce, co przekłada się na jej łatwą dostępność w sklepach ze zdrową żywnością. Zakupić możemy zarówno suszone liście, jak i suszone owoce pozbawione pestek. W aptekach mamy wybór preparatów do regularnego stosowania.
Co to jest morwa biała?
Jakie właściwości ma morwa biała?
Co zawiera morwa biała?
Owoce morwy białej słyną ze swej niskokaloryczności i słodkiego posmaku. Bogate są w kwas jabłkowy i kwas cytrynowy oraz glukozę, sacharozę, fruktozę i maltozę. Zawarte w owocach morwy białej flawonoidy wykazują właściwości antyrakowe. Natomiast pektyny usprawniają perystaltykę jelit, a garbniki oddziałują na śluzówkę przewodu pokarmowego.
Obfitujące w witaminy z grupy B liście morwy, wskazane są dla zwalczenia apatii, usprawnienia funkcji mózgu i narządu wzroku oraz optymalnej produkcji czerwonych krwinek.
Wyciąg z korzenia morwy białej zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór. Prócz tego leczy astmę, kaszel i bronchit.
Prozdrowotne właściwości morwy białej
Morwa biała posiada w fitoterapii różnorakie zastosowanie.
- Polecana jest przy przeziębieniach, leczy infekcje i zwalcza gorączkę. Ponieważ posiada właściwości odkażające, wskazana jest także dla osób zmagających się z anginą.
- Morwa biała jest doskonałym wsparciem przy schorzeniach nerek.
- Korzystnie wpływa na pracę serca i chroni przed miażdżycą, gdyż posiada działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zahamowaniu ulega utlenianie lipoprotein LDL, czyli tych o niskiej gęstości. Warto ją docenić za to, że zmniejsza stężenie cholesterolu oraz trójglicerydów.
- Morwa biała podawana może być przy astmie oskrzelowej.
- Co łączy alkaloidy występujące w liściach morwy i syntetycznie wytwarzane preparaty przeciwcukrzycowe? Jedne i drugie przyczyniają się do zmniejszenia absorpcji glukozy, co skutkuje niższym poziomem glukozy we krwi. Ponadto antyutleniacze obecne w morwie białej przeciwdziałają powikłaniom wynikającym z cukrzycy, a także w przeciwieństwie do leków syntetycznych nie wywołują efektów ubocznych, m.in. senności, wzdęć czy biegunki.
- Zalecana jest osobom cierpiącym na anemię, gdyż obfituje w witaminy z grupy B.
- Ekstrakt z liści morwy białej przeciwdziała neurotoksycznym związkom białek b-amyloidu, które mogą być winne rozwojowi choroby Alzheimera.
- Morwa biała niweluje przebarwienia skóry. Z właściwości tej chętnie korzystają Chinki zamieszkujące obszary wiejskie, stosując domowej receptury kosmetyk z kwiatów oraz olejku morwy. Z uwagi na to, że morwa biała zmniejsza aktywność tyrozynazy wskazana jest dla zapobiegania ciemnym plamom na skórze.
- Ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów, bowiem stabilizuje gospodarkę insulinową, a co za tym idzie, mamy mniejszą ochotę na podjadanie. Nadto, liść morwy białej ogranicza wchłanianie cukrów prostych i trawienie cukrów złożonych, co redukuje ilość kalorii przyswajanych wraz z posiłkiem. Przyczyniając się do spadku produkcji tłuszczu, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
- Konfitura z morwy, o ile jest regularnie spożywana zabezpiecza przed starzeniem i uszkodzeniem komórek naszego organizmu.
Co o tym sądzisz?