Organ często zaniedbywany, wątroba. Na co dzień odpowiada za neutralizację toksyn i szkodliwych substancji. Gromadzi witaminy, siły energetyczne oraz produkuje żółć. Stosowane przez nas leki i używki w połączeniu z niewłaściwą dietą działają na jej niekorzyść.
Zaburzenia funkcjonowania wątroby możemy podejrzewać w przypadku, gdy mimo doskwierającej senności i znużenia zmagamy się z problemami ze snem, uskarżamy się na zahamowanie apetytu, ponury nastrój, problemy z brzuchem czy odpornością. Na szczęście wystarczy skorzystać z wiedzy o składnikach spożywczych, które posiadamy zwykle w domu, żeby wspomóc w codziennych trudach wątrobę.
Jakie właściwości ma grejpfrut?
Jakie właściwości ma cytryna?
Sprzymierzeńcy wątroby
- Grejpfrut – usunie szkodliwe produkty z organizmu, przeprowadzi detoks. Na dokładkę wspomoże terapię wirusowego zapalenia wątroby typu C, dzięki naringeninie, jak wykazali amerykańscy badacze.
- Cytryna – plasterek tego owocu dodany do szklanki ciepłej wody już na starcie dnia wesprze nasze samopoczucie, doda energii, wybawi od nadmiaru toksyn, odkwasi organizm oraz usprawni układ trawienny.
- Awokado – zgodnie z opinią japońskich naukowców, spożycie 1-2 owoców tygodniowo już po miesiącu przyniesie pozytywny wpływ na komórki wątrobowe z uwagi na ochronę przed galaktozaminą.
- Karczoch – zawiera cynarynę, która przeciwdziała uszkodzeniom wątroby oraz nadmiernemu poziomowi cholesterolu i usprawni drogi żółciowe.
- Buraki – warto jeść surowe. Są zasobne w nadający charakterystyczny kolor antyutleniacz, tzw. betaninę, która pozwala oczyszczać organizm oraz zniwelować szkodliwy wpływ papierosów.
- Lukrecja – tradycyjnie stosowana w medycynie indyjskiej, jej skuteczność znajduje odzwierciedlenie w testach przeprowadzonych przez irańskich badaczy. Napary z lukrecji oraz produkty opracowane na bazie ekstraktu z korzenia lukrecji niwelują stłuszczeniowe zapalenie wątroby, które nie jest wywołane nadużywaniem alkoholu.
- Mięta – koi ból, usprawnia trawienie tłuszczy i produkcję żółci. Napar powinniśmy pić po ciężkich daniach.
- Ostropest plamisty – badania dowodzą, iż ziele ostropestu nadaje się dla wspomagania leczenia marskości wątroby, a także WZW typu A, B lub C, ostrych zatruć, które mogły zostać wywołane m.in. grzybami, jak również stymuluje wytwarzanie żółci i usprawnia trawienie. Nasiona ziela warto dodać do musli lub jogurtu, bądź wykorzystać w przyrządzaniu sałatek wyprodukowany na jego bazie olej.
- Kurkuma – dzięki zawartej kurkuminie prowadzi do odnowy uszkodzonych tkanek tego organu, tak przynamniej donosi opinia badaczy z Uniwersytetu w Bangkoku. Ponadto, przyprawa ta zaliczana jest do czołówki najzdrowszych produktów, z jakich przyszło nam komponować posiłki. Podnosi odporność, zapobiega przedwczesnemu starzeniu organizmu. Upora się z wirusami, bakteriami oraz stanem zapalnym.
Co o tym sądzisz?