Chociaż owoce powinniśmy jeść cały rok, to latem są one szczególnie wartościowe. Im większa różnorodność, tym lepiej – ważne jest, aby nie wpaść w monotonię, która nie sprzyja zdrowej diecie. Zróżnicowanie to klucz do zdrowotnego sukcesu. Natura najlepiej wie, czego nam potrzeba – sięganie po sezonowe warzywa i owoce może przynieść wiele dobrego.
Pomagają ugasić pragnienie, są źródłem witamin, mikroelementów, sycą, ułatwiają trawienie i łagodzą stres. Owoce są cenne dla prawidłowego funkcjonowanie całego naszego organizmu. Latem, ze względu na upały i zmienną pogodę, dieta powinna dostarczać nam wystarczającej ilości energii.
Jakie owoce są zdrowe?
Jakie owoce sezonowe?
Wakacyjne menu. Jedz i rośnij w siłę
Latem dobrze jest pamiętać o codziennym spożywaniu 5 porcji owoców lub warzyw, albo wyciśniętego z nich soku. Zawarte w nich naturalne witaminy i mikroelementy pomogą w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia na długie miesiące. Organizm nie potrafi magazynować wielu dobroczynnych składników. Jednym z nich są właśnie witaminy. Pełnią one ogromną rolę w budowaniu naszego dobrego samopoczucia i sprawnym funkcjonowaniu.
Idealnym przykładem będzie tutaj witamina C, którą najłatwiej przyswajamy w formie naturalnej, czyli zawartej w pożywieniu. W dodatku, codziennie jest wpłukiwana z naszego organizmu, usuwana wraz z moczem. Dlatego właśnie trzeba dostarczać ją regularnie. Żeby nie zabrakło ci witaminy C, staraj się codziennie, w równych odstępach czasowych spożywać:
- Szklankę soku,
- Jedno jabłko,
- Albo garść suszonych owoców.
Oczywiście suszone są zalecane głównie w okresach chłodniejszych, latem staraj się sięgać po jak najświeższe owoce – te niedawno zerwane mają najwięcej cennych właściwości i witamin.
Dlaczego „sezonowe” znaczy „lepsze”?
Ponieważ Matka Natura tak dostosowała nasz organizm, że w danych porach roku ma on swoje potrzeby. Zmieniają się one wraz z naturalnym rytmem, upływem czasu. W gorące dni częściej chcemy pić, a sezonowe owoce i warzywa oferują nam właśnie to, czego potrzebujemy – np. gaszą pragnienie. Korzystaj z dobrodziejstw lata i sięgaj po nie przy każdej możliwej okazji.
Owoce, które szczególnie warto zjadać w okresie letnim:
- Melony – źródło witaminy C, A (istotna dla skóry i układu immunologicznego), kwasu foliowego.
- Arbuzy – im bardziej czerwone, tym lepsze. Mają w składzie likopen wzmacniający serce, błonnik poprawiający trawienie i usprawniający usuwanie toksyn z organizmu, a także cenne pektyny.
- Owoce jagodowe – truskawki, jagody, porzeczki, maliny. Zawierają cenne antyoksydanty, które zapobiegają rozwojowi wolnych rodników. Jagody mają również antocyjany i flawonoidy, które wzmacniają wzrok.
Co o tym sądzisz?