Botwina…kto z nas nie wie co to jest. Najbardziej kojarzone z dzieciństwa wiosenne aromaty w postaci pysznej zupy z młodymi liśćmi buraczków. Zawsze podbijają nasze serca kiedy zaczynamy rozpoczynają się dni wypełnione słonecznymi promieniami. Możemy ją spożywać w postaci zupy, chłodnika na upalniejsze dni, ale również wykorzystujemy botwinę do farszów, sałatek, a nawet dań mięsnych. Niezwykle różnorodne zastosowanie sprawia, że coraz częściej w prostej kuchni jak i w wysokiej klasy restauracjach jest ona coraz bardziej doceniana. Staje się inspiracją.
Botwina jest idealną potrawą dla osób dbających o linię. Przy tym bardzo odżywcza; zawiera mnóstwo potasu, magnezu i wapnia.
Po marchewce zajmuje drugie miejsce w rankingu na zawartość witaminy A czyli naszego beta karotenu tak nam niezbędnego, by zapewnić sobie piękną opaleniznę, a także ważnego minerału dla wzroku. Pektyny zawarte w buraczkach pomagają obniżyć zły cholesterol. Błonnik znajdujący się właśnie w botwinie w dużych ilościach zapewnia naszym jelitom prawidłowe funkcjonowanie. Buraczki młode w formie botwiny wspomagają problemy wątrobowe. Łagodzą również zgagę i nadkwaśność.
Jako ciekawostkę i prawdę naukową odkryto, że buraki zawierają hormony podobne do tych żeńskich czyli estrogenów i wpływają na kondycję skóry i jej młody wygląd. Botwina jest polecana także jako składnik jadłospisu dla cukrzyków ponieważ w naturalny sposób podnosi poziom cukru we krwi.
Czy botwina jest zdrowa?
Jakie właściwości ma botwina?
Ze względu na bardzo wysoką stężenie żelaza jest polecana osobom, które mają anemię. Uzupełnia szybko i skutecznie brak tego ważnego minerału po zabiegach operacyjnych związanych z utratą dużej ilości krwi, wspiera wzmacnianie po krwawieniu wrzodów. Witaminy z grupy B, które w bardzo dużym składzie ma w sobie botwina wspierają w walce ze stresem, ułatwia koncentrację.
Młode buraczki w postaci botwiny zawierają mnóstwo antyoksydantów z grupy flawonoidów i antocyjanów, które chronią nasze komórki przed nowotworami. Botwina jest również zalecana jako środek wspomagający zdrowy i spokojny sen. Idealna do spożycia w trakcie infekcji i przeziębienia. Dzięi zawartości witaminy C, która pomaga w walce z drobnoustrojami,a także wzmacnia odporność. Uelastycznia naczynia krwionośne, wspiera dobre krążenie.
Botwina znakomicie odkwasza także organizm i pomaga zachować prawidłową równowagę kwasowo- zasadową organizmu. Jeżeli chodzi o urodę to botwina zawiera biotynę, jedną z witamin z grupy B, która wpływa bardzo korzystnie na regulację pracy gruczołów łojowych w naszej skórze. Sporządzając potrawy z botwiną pamiętajmy, że poprzez dużą ilość kwasu szczawiowego wypłukuje wapń oraz wpływa na powstawanie kamieni w nerkach. Dlatego zawsze dodawajmy do niej sera, mleko, jogurt lub inne dodatki bogate w wapń.
Jak widzimy botwina to naturalny koktajl zdrowotnych zalet. Warto wykorzystywać dary jakie daje nam sezon letnio – wiosenny i cieszyć się cudownym smakiem zup, sałatek i różnego rodzaju przekąsek z tym składnikiem. Wiosennie i zdrowo eksperymentujmy z tymi polskimi znanymi warzywami jakimi są buraczki w postaci botwiny .
Co o tym sądzisz?