45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
37 010 produktów w 209 kategoriach

Źródło kwasu foliowego, dobra dla serca. Właściwości kaszy bulgur

Źródło kwasu foliowego, dobra dla serca. Właściwości kaszy bulgurŹródło kwasu foliowego, dobra dla serca. Właściwości kaszy bulgur

Od dawna udowadniana jest wyższość kasz nad ziemniakami, makaronami i ryżem. Również kasza bulgur cechuje się wieloma pozytywnymi właściwościami, które sprawiają, że coraz więcej osób po nią sięga. Jest to jedna z najstarszych znanych kasz, wytwarzana przez mieszkańców krajów Bliskiego Wschodu.

Uzyskiwana jest z twardej pszenicy durum, jej ziarna są najpierw poddawane obróbce – gotuje się je, potem suszy, następnie rozdrabnia, aby usunąć otręby i zarodki pszeniczne. W ten sposób powstaje bulgur, drobna jasna kasza, wyglądem przypominająca kuskus.

  • Jakie właściwości ma kasza bulgur?

  • Czy kasza bulgur jest zdrowa?

Ma żółto-brązowy kolor, a jej smak jest lekko orzechowy. Dostaniemy ją w trzech odmianach – drobno, średnio i gruboziarnistej. Dodaje się ją do niemal każdej potrawy, zarówno do dań głównych, sałatek, zup, jak i przystawek i deserów.

Co dobrego kryje w sobie kasza bulgur

Wiele! Po pierwsze, ma bardzo dużo białka i niewiele tłuszczu. Jej niski indeks glikemiczny sprawia, że nie powoduje nagłych skoków insuliny, zaś po spożyciu na długo zapewnia uczucie sytości. Badania przeprowadzone w Finlandii wykazały, że ma ona właściwości powodujące kurczenie się komórek tłuszczowych. Co więcej, pół szklanki kaszy ma więcej błonnika i mniej kalorii od innych produktów zbożowych. Przykładowo, ma aż dwukrotnie więcej błonnika od brązowego ryżu!

Pozytywnie wpływa na trawienie, zapobiega nowotworom okrężnicy i zaparciom. Nie przyczynia się do powstawania wzdęć. Zaleca się ją przede wszystkim osobom dbającym o figurę, odchudzającym się, diabetykom i dzieciom, a także kobietom w ciąży.

Źródło kwasu foliowego

Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, witamin z grupy B, żelaza, magnezu i fosforu wskazana jest dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Będzie idealnym, naturalnym źródłem kwasu foliowego zapobiegającego powstawaniu powikłań u płodu, wspomoże więc prawidłowy rozwój dziecka.

Oprócz tego zawiera chrom, który zmniejsza apetyt na słodycze. To kolejny argument przemawiający za tym, aby po bulgur sięgały osoby na diecie i dbające o linię. Znajdziemy ją w niektórych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością.

Wartości odżywcze kaszy bulgur (100 gram):

  • 12,5 g białka,
  • 1 g tłuszczów,
  • 360 kcal,
  • 78,1 g węglowodanów,
  • 12 g błonnika.

Wspomagacz układu sercowo-naczyniowego

Zawiera ściśle współpracujące ze sobą składniki mineralne, które są odpowiedzialne za właściwe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Obecny w niej potas obniża ciśnienie krwi, wzmaga też skurcze serca, aby dotlenić organizm. Podobne funkcje pełni wapń, który odgrywa ważną rolę w dostarczaniu krwi do wszystkich komórek ciała. Magnez rozszerza tętnice i chroni przed zawałem, zaś sód reguluje napięcie mięśniowe.

serce skurcze błonnik kwas foliowy białko kasza bulgur
Komentarze
Dodano: 24 Lipiec 2016
Autor: Marzena
Ocena:
Jestem fanką wszelkich kasz. Znam i tą. Potwierdzam, że jest dobra i pożywna.
Odpowiedź
Dodano: 01 Czerwiec 2016
Autor: Iwonka
Ocena:
Kasza bulgur? A może wie ktoś gdzie takie cudo kupić?
Odpowiedź
Dodano: 17 Maj 2016
Autor: ilona
Ocena:
o makaronie durum to słyszałam, ale o kaszy to już nie, ciekawe, jak smakuje, bo w zasadzie jestem fanką wszelkich kasz
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 37 010 produktów w 209 kategoriach