Od dawna udowadniana jest wyższość kasz nad ziemniakami, makaronami i ryżem. Również kasza bulgur cechuje się wieloma pozytywnymi właściwościami, które sprawiają, że coraz więcej osób po nią sięga. Jest to jedna z najstarszych znanych kasz, wytwarzana przez mieszkańców krajów Bliskiego Wschodu.
Uzyskiwana jest z twardej pszenicy durum, jej ziarna są najpierw poddawane obróbce – gotuje się je, potem suszy, następnie rozdrabnia, aby usunąć otręby i zarodki pszeniczne. W ten sposób powstaje bulgur, drobna jasna kasza, wyglądem przypominająca kuskus.
Jakie właściwości ma kasza bulgur?
Czy kasza bulgur jest zdrowa?
Ma żółto-brązowy kolor, a jej smak jest lekko orzechowy. Dostaniemy ją w trzech odmianach – drobno, średnio i gruboziarnistej. Dodaje się ją do niemal każdej potrawy, zarówno do dań głównych, sałatek, zup, jak i przystawek i deserów.
Co dobrego kryje w sobie kasza bulgur
Wiele! Po pierwsze, ma bardzo dużo białka i niewiele tłuszczu. Jej niski indeks glikemiczny sprawia, że nie powoduje nagłych skoków insuliny, zaś po spożyciu na długo zapewnia uczucie sytości. Badania przeprowadzone w Finlandii wykazały, że ma ona właściwości powodujące kurczenie się komórek tłuszczowych. Co więcej, pół szklanki kaszy ma więcej błonnika i mniej kalorii od innych produktów zbożowych. Przykładowo, ma aż dwukrotnie więcej błonnika od brązowego ryżu!
Pozytywnie wpływa na trawienie, zapobiega nowotworom okrężnicy i zaparciom. Nie przyczynia się do powstawania wzdęć. Zaleca się ją przede wszystkim osobom dbającym o figurę, odchudzającym się, diabetykom i dzieciom, a także kobietom w ciąży.
Źródło kwasu foliowego
Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, witamin z grupy B, żelaza, magnezu i fosforu wskazana jest dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Będzie idealnym, naturalnym źródłem kwasu foliowego zapobiegającego powstawaniu powikłań u płodu, wspomoże więc prawidłowy rozwój dziecka.
Oprócz tego zawiera chrom, który zmniejsza apetyt na słodycze. To kolejny argument przemawiający za tym, aby po bulgur sięgały osoby na diecie i dbające o linię. Znajdziemy ją w niektórych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością.
Wartości odżywcze kaszy bulgur (100 gram):
- 12,5 g białka,
- 1 g tłuszczów,
- 360 kcal,
- 78,1 g węglowodanów,
- 12 g błonnika.
Wspomagacz układu sercowo-naczyniowego
Zawiera ściśle współpracujące ze sobą składniki mineralne, które są odpowiedzialne za właściwe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Obecny w niej potas obniża ciśnienie krwi, wzmaga też skurcze serca, aby dotlenić organizm. Podobne funkcje pełni wapń, który odgrywa ważną rolę w dostarczaniu krwi do wszystkich komórek ciała. Magnez rozszerza tętnice i chroni przed zawałem, zaś sód reguluje napięcie mięśniowe.
Co o tym sądzisz?