O produktach z siemieniem lnianym zrobiło się od pewnego czasu bardzo głośno. Nic dziwnego – ich właściwości mogą wprawić w zdumienie. Wypijane w formie naparu z ziaren, zmielonego proszku dodawanego do płatków, albo gotowego oleju lnianego z czystej postaci – wszystkie mają dobroczynny wpływ na obniżenie cholesterolu, ale nie tylko. Zapoznaj się z innymi właściwościami tego cudownego składnika, zachwalanego już przez praojca medycyny, czyli samego Hipokratesa oraz Mahatmę Gandhiego.
Jakie właściwości ma len?
Jak spożywać len?
Wedle najnowszych naukowych doniesień, siemię lniane ma udowodnione wysokie wartości zdrowotne. Jego największą zaletą jest posiadanie 45% zwartości tłuszczu, w którego składzie znajdują się głównie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Najbardziej skuteczną formą spożycia jest olej tłoczony na zimno z nasion lnu. Dzięki obecnym w nim kwasów jednonienasyconych, w ludzkim organizmie dochodzi do obniżenia złego cholesterolu i jednocześnie podwyższenia tego „dobrego”. Dzięki temu, olej lniany znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążenia.
Cudowne właściwości lnu
To właśnie zawartość tych dobrych kwasów tłuszczowych stanowi o tak wielkiej wartości zdrowotnej oleju lnianego. Organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć, dlatego powinniśmy zapewniać mu je w formie pożywienia. Obniżają one zawartość cholesterolu, gdyż usprawniają transport lipidów we krwi i zmniejszają jego ogólny poziom. Kwasy z rodziny omega-3 stanowią według naukowców największego sojusznika organizmu w walce z miażdżycą.
Co więcej, kwasy te biorą udział w usprawnianiu wielu procesów życiowych i są budulcem błon wszystkich komórek ludzkiego ciała. Regulują tym samym ciśnienie krwi, pracę ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Oprócz tego pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu oddechowego, pokarmowego, nerek i narządów rozrodczych. Niedobór tych kwasów powoduje m.in.
Witamina odmładzanie">młodości
Olej lniany ma także zbawienny wpływ na skórę, dzięki bardzo wysokiej zawartości witaminy E. Oprócz poprawy kondycji skóry i ogólnej urody, zmniejsza ona ryzyko wystąpienia chorób krążenia i obniża cholesterol. Według badań przeprowadzonych na 120 tys. zdrowych osób, przyjmowanie dużej dawki witaminy E przez minimum 2 lata, zmniejsza ryzyko występowania chorób wieńcowych o 40%.
Jak go stosować?
Po pierwsze i najważniejsze – tylko na zimno. Nie wolno go smażyć, za to należy dodawać do sałatek, gotowanych warzyw, sosów itd. Jest świetną opcją dla osób dbających o sylwetkę, wspomaga odchudzanie, gdyż usprawnia proces spalania tkanki tłuszczowej. Można również stosować go zewnętrznie w przypadku chorób skóry i wypadaniu włosów. Sprzyja regeneracji naskórka i skóry właściwej, dlatego warto leczyć nim odleżyny, czyraki i owrzodzenia.
Co o tym sądzisz?