Nazywa się ją wiśnią peruwiańską, rodzynkiem brazylijskim, a najczęściej – miechunką jadalną. Egzotyczna roślina, którą stosowali już Inkowie, to źródło witamin i minerałów, dlatego stanowi zdrową przekąskę, dodatek do jogurtów, sałatek, deserów i różnych potraw. Miechunka to sposób na wzmocnienie odporności, oczyszczenie organizmu z toksyn i szkodliwych substancji, a także na poprawę koncentracji w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego.
Te wyjątkowe owoce mają złoto-pomarańczową barwę, pochodzą z Peru, a w ich wnętrzu kryje się wiele cennych witamin i mikroelementów, wśród których warto wymienić:
Na co miechunka?
- Żelazo,
- Wapń,
- Fosfor,
- Witamina C,
- Beta-karoten,
- Witaminy z grupy B,
- Flawonoidy,
- Białko,
- Błonnik.
Działanie miechunki jadalnej: na odporność, oczyszczanie i reumatyzm
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, wiśnia peruwiańska doskonale sprawdzi się w okresie jesienno-zimowych przeziębień i gryp. Podnosi odporność organizmu na choroby, wspomaga leczenie, a także neutralizuje wolne rodniki, które wytwarzają się w naszym organizmie. Działanie przeciwutleniające sprawia, że miechunka może zapobiegać powstawaniu nowotworów i opóźniać procesy starzenia organizmu, przeciwdziałając powstawaniu zmarszczek.
Złota jagoda Inków działa dobroczynnie na układ krwionośny, obniżając ciśnienie tętnicze, uszczelniając naczynia krwionośne i tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy. Co więcej, wzmacnia nasze kości i stawy, leczy choroby skórne, otyłość, kamicę moczanową, gdyż zawiera flawonoidy i saponiny, które mają właściwości przeciwzapalne.
Odporność organizmu wspomaga także obecna w niej witamina A, która dodatkowo działa upiększająco, poprawiając stan skóry. Jak wiadomo, witamina A to również witamina pełniąca ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku, gdyż ma swój udział w wytwarzaniu barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki oka (rodopsyny). Dzięki rodopsynie widzimy o zmierzchu i przy kiepskim naświetleniu.
Poza wzmocnieniem organizmu, miechunka działa oczyszczająco i odtruwająco, zmniejszając jednocześnie poczucie stresu, przeciążenia i zmęczenia. Wiąże się to z obecnością witamin z grupy B i fosforu, które poprawiają funkcjonowanie umysłu, pamięci i koncentracji, oraz ogólny nastrój. Dlatego, gdy czujesz się słabiej niż zwykle, masz problemy z koncentracją lub częstymi infekcjami, dodaj ten owoc do swojej diety, a szybko poczujesz się lepiej.
Co o tym sądzisz?