Choć wydawałoby się, że pietruszka to jedynie przyjemny dodatek do wszelkich dań, sosów i zup, to zaskakująco dobrze wpływa na ludzki organizm. Wielu z nas zapomina o niej, interesując się zagranicznymi nowościami, sezonowymi hitami na odporność, takimi jak czystek czy koper włoski. Okazuje się jednak, że to właśnie roślina z naszego rodzimego podwórka, znana od pokoleń, dodawana do obiadów naszych mam i babć, potrafi bardzo wiele. Jej niezwykłe właściwości sprawią, że zapragniesz dodawać pietruszkę do każdego posiłku!
Jakie właściwości ma pietruszka?
Jakie witaminy zawiera pietruszka?
- Uodporni cię na choroby i infekcje. Natka pietruszki jest naturalnym sposobem na wzmocnienie odporności organizmu na choroby. Dzieje się tak, ponieważ zawiera ogromne ilości witaminy C, która jest witaminą wzmagającą odporność. Niepozorna pietruszka ma jej aż cztery razy więcej, niż kiwi, kiszona kapusta, czy nawet cytryna! To jedna z najlepszych metod na naturalne wzmocnienie organizmu w okresie zwiększonego ryzyka zachorowań.
- Jest składnikiem wielu leków. Jej niezwykłe właściwości są znane od wieków na całym świecie. Stanowi idealną i całkowicie bezpieczną alternatywę aptecznych specyfików. Codzienne jedzenie natki pietruszki pomoże wyeliminować infekcje, objawy przeziębienia i gorączkę. Dodatkowo oczyszcza krew, ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, działa moczopędnie ( a więc będzie przydatna w leczeniu schorzeń nerek i dróg moczowych). Pietruszka jest zalecana także kobietom, które starają się o dziecko – w jej listkach znajduje się kwas foliowy potrzebny do rozwoju płodu. Zawiera dużo żelaza, dzięki czemu wspomaga organizm w walce z anemią, wspomaga trawienie, a nawet zlikwiduje nieprzyjemny zapach z ust i próchnicę zębów. Oprócz żelaza jest bogata w witaminę A, zapobiegającą chorobom oczu, oraz B12 wspomagającą układ nerwowy.
- Pietruszka to bogactwo witamin i minerałów. Bogaty skład natki jest zaskakujący jak na tak niewielkie warzywo. Zawiera niemal wszystko, co jest potrzebne organizmowi do normalnego funkcjonowania. W jej składzie znajdziemy żelazo (aż 6,2 mg żelaza na 100 gram produktu), fosfor, fluor, wapń, potas, magnez, sód, beta-karoten, oraz witaminy z grupy B – B1 i B12.
Jak przechowywać pietruszkę, aby zachowała swoje cudowne właściwości?
Najlepszą wersją jest oczywiście ta wyhodowana we własnym ogródku lub na oknie. Dzięki temu wiemy, że nie zawiera chemicznych dodatków i w dodatku jest dostępna w każdej chwili. Jeśli jednak nie masz możliwości samodzielnego wyhodowania natki pietruszki, kupując ją w sklepie musisz przestrzegać pewnych zasad:
- Pęczek listków przechowuj w zimnej wodzie nie dłużej niż od dwóch do trzech dni.
- Gdy zdecydujesz się schować go do lodówki, umyty i otrzepany z nadmiaru wody pęczek owiń ręcznikiem papierowym i połóż w najmniej zimnym miejscu lodówki.
- W przypadku przechowywania w zamrażarce, pokrój natkę i schować do plastikowego pudełeczka.
Co o tym sądzisz?