Zgaga i niestrawność zaliczane są w poczet najpowszechniejszych problemów z przewodem pokarmowym. Z nudnościami, kwaśnym posmakiem, odczuciem pieczenia w żołądku i przełyku, a także odbijaniem, codziennie stykają się osoby w różnym wieku. Prócz preparatów łagodzących tego typu dolegliwości, warto wypróbować domowe sposoby.
Jak radzić sobie z niestrawnością?
Jakie są domowe sposoby na zgagę?
Czasem nie jest łatwo zapobiec zgadze i niestrawności, które najczęściej są skutkiem ucisku żołądku przez przeponę, szybkiego przełykania pokaźnych porcji jedzenia. Wraz z karnawałem, świętami, Sylwestrem, a także podczas jubileuszy i wesel mamy mnóstwo okazji do zasmakowania w ciężkich daniach. Jeśli wykazujemy skłonność do tego typu dolegliwości, na co dzień starajmy się unikać pokarmów, które nam szkodzą, a doraźnie wspomagajmy się sprawdzonymi sposobami.
Spiżarka i babcine sposoby na zgagę
- Sposobem na walkę ze zgagą zaczerpniętym od naszych babć jest przeżuwanie skórki chleba.
- Kleik z siemienia lnianego spożyj na 60 minut po ciężkim posiłku zniweluje dolegliwości.
- Długą tradycją cieszy się receptura na bazie sody oczyszczonej i szklanki wody. Przy dolegliwościach trawiennych warto natomiast unikać alkoholu, a nawet kawy.
- Gdy tylko poczujesz zgagę zacznij ssać kawałek kłącza imbiru do momentu, aż nieprzyjemny symptom ustąpi.
- Możesz również zażyć lek, który zobojętni kwas żołądkowy.
Domowa walka z niestrawnością
- Ulgę przyniosą dostępne w aptece środki bez recepty, których skład został oparty o składniki pobudzające produkcję żółci. Szukaj tych, które zostały opracowane na bazie kwasu sylimarynowego, bądź kwasy dehydrocholowego lub są uzupełnione o ekstrakty z karczocha i czarnej rzodkwi.
- W kilkuminutowych odstępach czasu spożywaj 2-3 małe łyki wody, która ograniczy niestrawność. W żadnym wypadku nie wypij całej szklanki od razu, gdyż efekt byłby przeciwny do zamierzonego i nasiliłoby to niestrawność.
Korzyści łączone
- Nalewka z aloesu zniweluje nieprzyjemne odczucia żołądkowe i zgagę. Warto wypić ją profilaktycznie na 20 minut przed ciężkim daniem, zamiast czekać do czasu, gdy wystąpi pieczenie. Dzięki aloesowi trawienie przebiegnie łatwiej, zaś żołądek otuli warstwa ochronna.
- Guma i cukierki na bazie lukrecji zadziałają podobnie do aloesu.
- W ciągu trzech godzin po posiłku nie kładźmy się spać, ani choćby zdrzemnąć. Jeśli jednak istnieje taka konieczność zajmijmy pozycję na lewym boku, dzięki czemu treść pokarmowa z żołądka nie będzie w stanie cofnąć się ponownie do przełyku.
- Po posiłku warto sięgnąć po niesłodzoną herbatę, która pozwoli uniknąć odbijania mogącego przyczynić się do zgagi. Wspomaga ona również trawienie posiłku, zatem zapobiegniemy niestrawności.
- Przez resztę dnia, a najlepiej kilka najbliższych dni unikaj ciężkostrawnych, tłustych dań.
- Zapobiegniesz nawrotom zgagi i niestrawności, starannie przeżuwając kęsy jedzenia. Pamiętaj, że to właśnie w ustach ma miejsce pierwszy etap trawienia.
Co o tym sądzisz?