Jej walory lecznicze i odżywcze przewyższają wiele innych roślin. Niepozorna i troszkę niedoceniana czarna rzepa jest niezwykle bogatym źródłem wielu cennych witamin. Pomoże przy kaszlu, ma działanie przeciwbakteryjne, żółciopędne, będzie sposobem na niedokrwistość, kamicę nerkową i nerwobóle. Sprawdź, co jeszcze sprawia, że czarnej rzepy nie powinno zabraknąć w twoim menu.
Korzeń rzepy, czyli bulwa pokryta czarną skórką, kryje w sobie biały, ostry, dobrze znany wszystkim miąższ. To właśnie on ma tyle leczniczych i zdrowotnych zalet. Nazywa się ją również czarną rzodkwią i jest jedną z najdłużej uprawianych roślin w Europie, Azji i Afryce. W Polsce znamy przede wszystkim jej uprawne odmiany, zaś w stanie dzikim występuje głównie na Wybrzeżach Morza Śródziemnego.
Jakie właściwości ma czarna rzepa?
Jakie działanie ma czarna rzepa?
Wyciąg z korzeni tej rośliny stanowi składnik wielu preparatów ziołowych. Tego typu leki mają wspomagać czynności wątroby, często są to również suplementy wspomagające odchudzanie, a nawet kosmetyki, głównie te do włosów – przeciwdziałające łojotokowi, łupieżowi, wzmacniające cebulki.
Właściwości czarnej rzepy
W jej korzeniu znajdują się glikozydy gorczyczne, mające dużą zawartość cennych związków siarki. Gdy bulwa zostaje rozdrobniona, glikozydy ulegają rozpadowi i przekształcają się w związki lotne. Nazywa się je olejkami gorczycznymi i charakteryzują się one ostrym zapachem oraz specyficznym smakiem. Mają silne działanie, ponieważ pobudzają wydzielanie śliny, zwiększają ukrwienie skóry, pomagają w produkcji żółci i soków trawiennych.
Oprócz tego, w rzepie znajdują się fitocydy, które hamują rozwój chorób, ponieważ mają działanie podobne do antybiotyków. W bulwie obecne są także związki siarkowe (odkażające i przeciwłojotokowe), enzymy, duże ilości witamin – B1, B2, C, PP, soli mineralnych – magnez, siarka, wapń, żelazo, potas, fosfor, cukry. Właśnie dzięki takiej kombinacji, rzepa jest pomocna przy kamicy moczowej i niedokrwistości, kaszlu, zapaleniu górnych dróg oddechowych. Jest również dobra do nacierania przy zapaleniu korzonków i nerwobólach. Podsumowując, wśród jej głównych zalet można wymienić:
- Zwiększanie wydzielania soków trawiennych
- Działanie moczopędne, odtruwające
- Działanie przeciwbakteryjne.
Najlepiej jest wybierać rzepę z upraw ekologicznych, ponieważ dość łatwo chłonie ona rakotwórcze azotany. Można spożywać ją np. w formie świeżego soku (startą rzepę odciśnij przez gazę, pij kilka łyżek soku dziennie, np. z dodatkiem soku z marchwi), albo nalewki (zetrzyj ją na drobnej tarce, zalej 40-70% alkoholem – proporcja 1 część rzepy na 5 części alkoholu, odstaw na 2 tygodnie). Nalewkę możesz stosować jako wcierkę do skóry głowy na wypadanie włosów, nacierania obolałych mięśni, stawów, do trudno gojących się ran.
Co o tym sądzisz?