Warzywa i owoce kojarzą się ze zdrowiem, witalnością i smukłą sylwetką. Niekiedy traktujemy je jako zamienniki tuczących przekąsek. Okazuje się, że nie wszystko złoto co się świeci... Poddane nieodpowiedniej obróbce przed spożyciem nie przyniosą nam pożytku.
Na dietach tęsknimy za tym do czego przywykliśmy. Nie potrafimy zaakceptować zmian w jadłospisach, albo jesteśmy głodni, gdyż do innych porcji, do innych smaków przyzwyczailiśmy żołądek. Nadzieją nas napawa modyfikacja przepisów.
Ulubione smoothies
Częstym błędem, który popełniamy jest sięganie po gotowe smoothies, które nie stronią od nadmiaru cukru czy tłuszczy, z jednym koktajlem możemy dostarczyć sobie, aż 500 kalorii! Najzdrowsze pod słońcem smothies przygotujemy w domu. Dobrym dodatkiem są warzywa wprost z ogórdka i targu. W ten sposób będziemy mogli cieszczyć się smakiem pełnowartościowego, lekkiego napoju bez uszczerbku na sylwetce.
Wegetariańskie frytki
Smaczne? Smaczne! Ale czy na pewno zdrowe? Ziemniak jest jednym z warzyw, identycznie jak marchewka czy bataty, jego słupki smażone są na gorącym tłuszczu. To złe rozwiązanie dla osób na diecie, które cieszą się ze „zdrowych”, popularnych w ostatnich latach zamienników. O ile, nie pieczemy ich na blasze w piekarniku delikatnie muśniętych oliwą, powinniśmy z nich zrezygnować.
Warzywa w panierce
Obtoczone w panierce z mąki, która dodatkowo nasiąka tłuszczem, są niemal bezwartościowe dla naszego organizmu. Wielokrotnie mniej kalorii przyswoimy, przedtem poddawszy je blanszowaniu.
Jogurt
Najzdrowszy, a zarazem najmniej kaloryczny jest jogurt naturalny. Owocowe, czekoladowe brzmią pysznie i niewątpliwie tak smakują. Minusem wynikającym z ich spożywania jest podwojona porcja cukru. Jogurt naturalny możesz potraktować, jako bazę, do której dodasz świeże maliny, truskawki, brzoskwinie i ewentualnie płatki owsiane.
Ogranicz ciężar dipu
Masowo produkowany, ze sklepowej półki to prawdziwa bomba, w sładzie, której z trudem doczytamy się warzyw. Dysponując papryką, szparagami, bądź ogórkiem w kilka chwil przygotujemy zdrowy dodatek. Pamiętajmy by zastosować do niego jogurt grecki, nie zaś śmietanę.
Dressingi
Oczywiście, nie zachęcamy do tego by przesadzać z tłuszczem. Nie należy jednak zapominać, że część witamin jest rozpuszczalnych właśnie w tym składniku. Eliminując tłuszcz całkowicie, narażamy się na awitaminozę oraz braki beta-karotenu i likopenu, wartościowych dla zdrowia antyutleniaczy. Równowagę zapewnią dressingi powstałe przy użyciu olejów.
Jak przyrządzić warzywa?
Jak nie przytyć?
Co o tym sądzisz?