Pragniesz w pełni korzystać z uroków lata i nie być ciągle ograniczanym dręczącymi dolegliwościami? Na pewno jednym z nich jest katar sienny, który uaktywnia się wiosną i trzyma do końca wakacji. Dla osób cierpiących na tego rodzaju dolegliwość letnie dni są czasami nie do zniesienia. Leki na katar sienny oczywiście pomagają przetrwać ten czas lecz gdy masz już dosyć ciągłego łykania tabletek spróbuj naturalnych produktów, które łatwo i szybko zdobędziesz. Mogą się okazać w twoim przypadku bardzo skuteczne.
Co to jest katar sienny?
Jak leczyć katar sienny?
- Miód
Dzięki zwartemu w miodzie pyłkowi pszczelnemu, który odczula organizm jest idealnym lekiem na katar sienny. Stopuje także reakcję organizmu podczas kontaktu z pyłkami traw czy drzew. Codzienne spożywanie miodu łagodzi objawy kataru, nie jest on tak dokuczliwy. Warto zwrócić uwagę jaki miód kupujemy. Wypór powinien paść na miód wyrobu naturalnego, a nie sztucznego. Dodawaj miód do herbaty, jedz razem z chlebem, a nawet zjedz po prostu łyżkę miodu – każdego dnia. - Witamina C
Wbrew pozorem najwięcej witaminy C znajdziemy nie w owocach cytrusowych ale w warzywach – w czerwonej papryce, pomidorach, brokułach. Witamina C jest szeroko znana jako naturalny lek przeciwalergiczny. Posiada także bioflawonoidy, które mają działanie przeciwhistaminowe. Poprzez połączenie tych dwóch czynników, w organizmie wytwarza się naturalna bariera ochronna dla wszelkiego rodzaju pyłków. Siła witaminy C udrażnia noc i usprawnia pacę dróg oddechowych. Na ten szczególny dla ciebie okres, powinieneś zwiększyć ilość witaminy C w swojej diecie. - Ostra papryczka
Czerwona papryka oraz papryczka chili pomagają niwelować objawu kataru siennego, a to dzięki aktywnemu składnikowi – kapsaicynie. Podczas spożywania papryczek zmniejsza się przekrwienie błony śluzowej nosa, a sam nos robi się drożny. Można spokojnie urozmaicić sobie dietę szczyptą ostrego smaku. Papryczka chili świetnie sprawdza się jako dodatek do zup czy sosów. - Karotenoidy
Dzięki karotenoidom pomarańcze mają kolor pomarańczowy, a pomidory kolor czerwony. Składnik ten nadaje owocom i warzywom barwę. Posiada też silnie przeciwutleniacze, które walczą ze stanem zapalnym górnych dróg oddechowych jak również poprawiają kondycję układu odpornościowego.
Warto zatem wybrać morele, marchew, dynię, pomidory. Męczący katar nie będzie nam już towarzyszył, a przy okazji nasz organizm dostanie sporą dawkę witamin. - Rumianek
Rumianek działa przeciwzapalnie. Jest popularnym, naturalnym lekiem przeciwhistaminowym. W rumianku znajduje się dużo flawonoidów czyli enzymów działających przeciwzapalnie. Najczęściej rumianek stosuje się jako napar do picia lub inhalacji. Doskonale sprawdza się jako leczniczy kompres na opuchnięte, zmęczone katarem oczy. - Czosnek
Czosnek to istny skarb w lecznictwie. Poprawia pracę układu odpornościowego, walczy z rozwijającymi się w organizmie infekcjami i bakteriami. Działa jednocześnie obkurczająco na śluzówkę nosa i skutecznie pomaga zwalczać objawy siennego kataru. Jest bogaty źródłem kwercetyny, który jest stałym składnikiem wapna na alergię. Aby uporać się z katarem siennym powinno się zjadać 3 ząbki czosnku codziennie, najlepiej na 2 miesiące przez rozpoczęciem sezonu pylenia. Zaleca się jedzenie czosnku na „surowo”. Może być to jednak trudne przedsięwzięcie…dlatego możesz go łączyć z innymi produktami, np. dodając do ciepłego mleka (dodaj też trochę miodu – super przepis na przeziębienie) lub dodawaj do sałatek czy kanapek nie oszczędzając na ilości. Na jakiś czas może staniesz się towarzyskim samotnikiem ale za to nie będziesz cierpiał z powodu cieknącego kataru.
Co o tym sądzisz?