Choć zakwaszenie organizmu źle się kojarzy (i słusznie, bo ma bardzo negatywny wpływ na organizm), to jednak odpowiednie zakwaszenie żołądka daje nam wiele dobrego. Odczyn w tej części ciała powinien być bardzo kwaśny, aby m.in. wysterylizować pokarm z wirusów, pasożytów czy bakterii, oraz odpowiednio strawić białko. Jak zakwasić żołądek i po co właściwie to robić?
Naturalnym przeznaczeniem żołądka jest praca w bardzo kwaśnym środowisku. Gdy tak się dzieje, czujemy się dobrze i nie dokuczają nam różne dolegliwości ze strony tego narządu. Przykładowo, refluks żołądka pojawia się wtedy, gdy pH soków żołądkowych wynosi więcej niż 2 lub 2,5. Niestety, objawy zakwaszenia i niedokwaszenia są do siebie tak podobne, że wielu lekarzy myli się przy diagnozie.
Czy zakwaszenie organizmu jest niezdrowe?
Jak zakwasić żołądek?
Plusy zakwaszania żołądka
Żołądek, który ma prawidłowy poziom kwasów, może bez problemu neutralizować niebezpieczne dla zdrowia dodatki, które znajdują się w zjadanej przez nas żywności. Jeżeli kwasu będzie zbyt mało, zawarta w pożywieniu chemia może spowodować wytworzenie się nitrozoamin, które mają działanie rakotwórcze.
Choć nie w każdym przypadku to się sprawdza, ponieważ każdy organizm jest inny, to zakwaszanie żołądka wyleczyło już wiele osób z licznych dolegliwości. Sprawdzało się to m.in. w przypadku:
- Łuszczycy,
- Atopowego Zapalenia Skóry,
- Hashimoto,
- Anemii tzw. złośliwej,
- Nieświeżego oddechu.
Jak zakwasić żołądek?
Po pierwsze, warto w domowych warunkach sprawdzić, czy tego potrzebujemy. Najprostszy test polega na użyciu 1/2 szklanki wody i 1/2 łyżeczki SODY. Jeśli "odbicie" gazem (CO2) nastąpi przed upływem 90 sekund, oznacza to, że zakwaszenie żołądka jest prawidłowe. Jeśli nastąpi to później, zakwaszenie jest już mniejsze, a jeśli nastąpi to po 3 minutach, albo wcale, wtedy można uznać, że zakwaszenie jest niedostateczne. Taki test nie daje stuprocentowej pewności, ale w domowych warunkach to w sumie jedyna opcja na sprawdzenie stanu zakwaszenia. Najlepiej wykonać go rano, po wstaniu z łóżka, albo np. przed obiadem, ale wówczas należy odczekać co najmniej godzinę zanim coś zjemy (w celu zneutralizowania soków żołądkowych).
Do zakwaszania u osoby dorosłej stosujemy ¼ szklanki wody i dwie łyżeczki octu jabłkowego. Robimy to około 10-15 minut przed posiłkiem, zwłaszcza wysokobiałkowym, a więc zawierającym mięso i warzywa. Dobrze jest zaczynać taki „zabieg” od małych ilości.
Co o tym sądzisz?