Dieta bezglutenowa nie jest niczym łatwym. Większość produktów, które znajdziemy na sklepowych półkach zawiera gluten. Co więcej, nie na każdej etykiecie jest on wymieniony, co zdecydowanie utrudnia zakupy. Jakie produkty są dozwolone, a jakie zakazane w diecie bezglutenowej? Na co uważać i czego unikać?
Jak wygląda dieta bezglutenowa?
Co jeść na diecie bezglutenowej?
Podstawową zasadą w diecie bezglutenowej jest wykluczenie z jadłospisu szczególnego rodzaju białka, określanego jako gluten. Nie jest to takie proste, gdyż jego źródłem są orkisz, pszenica, żyto, jęczmień i pszenżyto, czasem także owies. Ten rygorystyczny zakaz unikania tego typu pokarmów jest skierowany do osób, które cierpią na celiakię lub alergię na gluten. Każde z tych schorzeń jest odrębne, nie można więc stwierdzić, że są tym samym.
- Celiakia – nie należy do alergii pokarmowych, jest chorobą o podłożu immunologicznym. W przypadku stwierdzenia celiakii dieta bezglutenowa musi być przestrzegana do końca życia.
- Alergia na gluten – alergia pokarmowa, która z czasem może zmniejszyć swoje nasilenie lub nawet ustąpić całkowicie.
Co można jeść przy diecie bezglutenowej?
Przykładowy jadłospis:
- Jaja,
- Ryby,
- Mięso,
- Owoce,
- Warzywa,
- Produkty mleczne,
- Chleb i makaron bezglutenowy,
- Ciastka ryżowe,
- Chipsy kukurydziane,
- Popcorn,
- Cukier,
- Dżem,
- Landrynki,
- Miód,
- Ciasta oraz ciastka upieczone z dozwolonych produktów,
- Kisiele,
- Domowe budynie z mąki ziemniaczanej,
- Ciasta oraz ciastka oznakowane symbolem przekreślonego kłosa.
Należy zwrócić uwagę, że dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą. Kaloryczność bezglutenowych produktów jest bardzo zbliżona do tych, które go zawierają, np. kromka zwykłego chleba to 255 kcal, a bezglutenowego – 242 kcal. Różnice są więc niewielkie lub żadne. Należy przy tym ostrożnie i uważnie czytać etykiety, gdyż w niektórych produktach może być ukryty gluten. Jest to składnik nadający właściwą konsystencję produktom, dlatego znajdziemy go nawet w gotowych daniach, zupach w proszku, wędlinach, rybach w puszkach, sosach, wyrobach garmażeryjnych, jogurtach, lodach napojach, a także owocach i warzywach z puszki oraz tych mrożonych. Gluten można znaleźć również w niektórych lekach, preparatach odchudzających, preparatach witaminowych, suszonych owocach (posypywanych mąką, aby się nie sklejały), a także niektórych aromatach i cukrze waniliowym.
Najlepiej kupować żywność ze znakiem przekreślonego kłosa, która jest najbardziej pewnym wyborem. Do bezpiecznego pożywienia przy tego rodzaju diecie należą produkty z mąki kukurydzianej, sojowej, gryczanej, ryżowej, prosa, komosy ryżowej i amarantusa. Oprócz tego dozwolone są: sezam, siemię lniane, bezglutenowy owies, kasza jaglana, ciecierzyca, orzechy, soczewica, ziarna słonecznika.
Co o tym sądzisz?