Cierpka i kwaśna o bogatym we właściwości wnętrzu, pigwa jest owocem, który spożywa się jako dodatek do herbaty oraz pod postacią soku, dżemu, galaretki lub nalewki. Bywa stosowana dla urozmaicenia smaku do ciast czy mięsnej marynaty. Wnosi w naszą codzienność mnóstwo dobroczynnych właściwości.
W swoim składzie zawiera pokłady żelaza, magnezu, potasu, miedzi, siarki czy wapnia, a ponadto kwasów foliowego oraz pantotenowego, witamin A, B1, B2, B5, B6, C i PP oraz pektyny i taniny.
Jakie właściwości ma pigwa?
Co jest dobre na przeziębienie?
Prozdrowotne właściwości pigwy
Choć u starożytnych Greków pigwa uchodziła za skuteczny afrodyzjak, cenimy ją najczęściej za bardziej prozaiczne właściwości.
- Spożywanie przetworów z pigwy pozytywnie wpływa na naszą odporność, oprócz tego wspomaga walkę z przeziębieniem czy grypą.
- W profilaktyce nowotworów uznanie zdobyły pektyny w surowych owocach pigwy, które pozwalają pozbyć się toksyn i metali ciężkich z organizmu.
- Pigwa wywiera dobroczynny wpływ na układ krążenia osób narażonych na negatywne konsekwencje cholesterolu, gdyż obniża jego poziom.
- Nadto pigwa neutralizuje poziom cukru we krwi.
- U niejadków na poprawę apetytu pomagają trzy porcje w ciągu dnia wymieszanej łyżeczki soku z pigwy z miodem pszczelim.
- Ekstrakty pozyskiwane z nasion zasobne w nitrylozyd amygdaliny posiadają działanie przeczyszczające.
- Prócz tego wyciągi z nasion stosowane bywają w formie okładów łagodzących zapalenie skóry, bądź zapalenie powiek, jak również są odpowiednie do płukania jamy ustnej i gardła.
Pigwowe kulinaria
- Konfiturę z pigwy do stosowania w przebiegu infekcji, grypy oraz kaszlu, przyrządza się na bazie pigwy smażonej w syropie z cukru i miodu. Kiedy owoce staną się miękkie doprawiamy paroma kroplami rumu, napełniamy nią słoiki, które następnie poddajemy procesowi pasteryzacji.
- Jako dodatek do herbaty sprawdzi się pigwa pozbawiona gniazd nasiennych, skrojona w plasterki, a następnie przesypana warstwą cukru i pozostawiona w słoiku. Po zakręceniu słój z pigwą należy wstrząsnąć. Z uwagi na bogactwo witaminy C, warto tak przygotowaną pigwę pić z herbatą w okresie największej zapadalności na grypę i przeziębienia.
- Po usunięciu gniazd nasiennych możemy kilogram pigwy rozdrobnić przy użyciu blendera, przełożyć do dużego naczynia, w którym zasypiemy owoce 1,2 kg cukru. Parokrotnie w ciągu dnia, aż do puszczenia soku przez owoce i rozpuszczenia cukru (czyli po upływie około tygodnia) mieszamy, po czym zabezpieczamy ściereczką, aby nie przedostały się do środka żadne insekty. Po zlaniu soku przez gazę przelewamy sok do butelek.
Co o tym sądzisz?