Głównym objawem refluksu jest uciążliwa zgaga, której towarzyszy silne pieczenie oraz bóle w okolicy klatki piersiowej. Osoby chore, oprócz stosowania aptecznych leków, próbują pomóc sobie równocześnie za pomocą domowych metod, które skutecznie łagodzą nawet najbardziej nieprzyjemne objawy. Poniżej najlepsze z nich.
Najistotniejsza w walce z refluksem jest odpowiednia dieta. Wśród produktów zalecanych i dozwolonych znajdziemy:
Jak się pozbyć refluksu?
Jakie są domowe sposoby na refluks?
- Chude produkty mleczne, czyli jogurty, maślanka z niską zawartością tłuszczu, mleko, kefiry.
- Warzywa – szpinak, marchew, buraki, ziemniaki i kalafior.
- Wśród słodyczy dozwolone jest ciasto biszkoptowe.
- Dobrej jakości wędliny (drobiowe) i chude mięso (drób, cielęcina).
- Herbaty ziołowe, niegazowana woda mineralna.
- Przyprawy: koper włoski, bazylia, szałwia, estragon, oregano, rozmaryn.
Do produktów niewskazanych i zakazanych zalicza się:
- Ostre przyprawy, np. chili.
- Tłuste mięsa – kaczka, golonka, salami, pasztety, baleron.
- Tłusty nabiał – sery żółte, topione, camembert.
- Cebula, pomidory, ogórki.
- Gazowane napoje.
- Mocna herbata i kawa.
- Alkohol.
- Fast-foody.
- Batoniki, czekolada, cukierki czekoladowe, ciasta i torty.
- Potrawy z dodatkiem octu.
- Sok pomarańczowy, grejpfrutowy, pomidorowy, cytrynowy.
Potrawy powinny być gotowane, należy unikać dodatku tłuszczu. Zalecane są też dania duszone bez obsmażania, gotowane na parze i pieczone w folii. Zaraz po posiłku nie powinno się kłaść, ponadto każde danie należy spożywać w wolnym tempie, przeżuwając niespiesznie każdy kęs. Najlepiej, jeśli w ciągu dnia spożywa się od 5 do 6 niewielkich objętościowo posiłków. Kiedyś uważano, że dobrym sposobem jest picie mleka, jednak likwiduje ono objawy tylko na chwilę, by za moment mogły uderzyć ze zdwojoną siłą.
Pierwsza pomoc przy refluksie
Jak widać, dieta musi być lekkostrawna i eliminować objawy, ale jednocześnie należy wprowadzić do niej produkty, które w szybki sposób zażegnają symptomy refluksu:
- Sól morska – może działać łagodząco, jednak chodzi dokładnie o sól morską, nie tą zwykłą, która jest najczęściej stosowana w polskich kuchniach (powoduje ona nadmierną produkcję kwasów żołądkowych, dlatego trzeba ją wyeliminować z diety).
- Sok z aloesu – niweluje zgagę, łagodzi uszkodzenia błony przełyku.
- Napary ziołowe – napar z rumianku, szałwii, korzenia lukrecji.
- Szklanka niegazowanej wody lub roztworu wody z sodą oczyszczoną.
- Spożywanie migdałów.
- Sok z surowych ziemniaków.
- Aromaterapia – dodawanie olejku sandałowego do kąpieli.
Co o tym sądzisz?