Witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety nasz organizm nie jest zdolny magazynować ich na zapas, przy czym wyjątek stanowi witamina B12, która jest gromadzona w niewielkich ilościach. Z drugiej jednak strony nie musimy obawiać się o zatrucie nimi, gdyż niespożyte ich zasoby na bieżąco są usuwane z organizmy z potem, moczem i kałem.
Jakie właściwości ma witamina B?
Jak działa witamina B?
Wspomniane witaminy wpływają w istotny sposób na metabolizm komórkowy oraz wchodzą w skład enzymów i bywają konieczne do pobudzenia ich aktywności.
Rola witamin z grupy B
Kompleksowy zestaw witamin w dostępnych na rynku preparatach powinien zawierać witaminę B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9 i B12, ponieważ witaminy z tej grupy powiązane są wobec siebie wzajemnym oddziaływaniem. Awitaminoza wynikająca z ich niedoborów przejawia się nieprawidłowościami w funkcjonowaniu systemu nerwowego, pokarmowego i układu krążenia. Ponadto w jej wyniku wzrasta poziom homocysteiny, pogarsza się samopoczucie, a skórę oraz błony śluzowe nękać mogą stany zapalne. O awitaminozę łatwo, gdy nadużywamy herbaty, kawy, cukru lub alkoholu.
- Tiaminę, czyli witaminę B1 znajdziemy w produktach z pełnych ziaren zbóż, jajach, wątróbce, mleku i drożdżach. Niedobory przejawiają się zmęczeniem, drażliwością, deficytem uwagi i spadkiem nastroju. Wystąpić mogą zaburzenia w funkcjonowaniu układu trawiennego i serca oraz deficyty neurologiczne. Braki witaminy B1 można podejrzewać w przypadku osłabienia siły mięśni, apetytu i libido, spadku wagi, wystąpienia depresji czy zaburzeń miesiączkowania.
- Witamina B2 stymuluje odporność, odpowiada za prawidłowe procesy widzenia, produkcję serotoniny i dopaminy, zabezpiecza przed rozwojem cukrzycy i stanów zapalnych. Dba o błony śluzowe, drogi oddechowe i ciśnienie tętnicze krwi. Niedobory przejawiają się niedokrwistością, pogorszeniem wzroku, wrażeniem piasku pod oczami i pękaniem kącików ust. Doskwierać może bezsenność, słaba koncentracja, świąd pochwy, biegunki tłuszczowe, łojotok, zawroty głowy i wypadanie włosów. Witaminę B2 znajdziemy w żółtym serze, wędlinach, fasoli i rybach wędzonych.
- Braki witaminy B3 przejawiają się zaburzeniami psychicznymi, zapaleniem skóry, a nawet otępieniem i paraliżem kończyn. Występuje ona w drożdżach, ziemniakach i rybach.
- Witaminę B5 znajdziemy w mleczku pszczelim i brokułach. Niedobory wiążą się z odżywianiem fast foodami i wysoko przetworzoną żywnością.
- Niedobory witaminy B6 mogą być przyczyną rozdrażnienia, lęku i objawów padaczkowych u dzieci. Dostarczymy ją z bananami, orzechami i roślinami strączkowymi.
- Witamina B12 musi być uzupełniana przez osoby zmagające się ze schorzeniami jelit, nadkwasotą żołądka i infekcjami pasożytniczymi. Znajdziemy ją w pieczarkach, kiełkach zbóż oraz żółtku jaj.
Co o tym sądzisz?