Dbasz o siebie. Odkrywasz zdrowe pokarmy tzw. superfoods, które chętnie włączasz do swej diety. A gdyby tak komponować super zdrową żywność w pary odnieślibyśmy jeszcze więcej prozdrowotnych korzyści dla zdrowia. Przekonaj się, co warto łączyć ze sobą.
Jak wykazano, synergiczne działanie dwóch produktów mnoży dobroczynne efekty. Amerykański magazyn „Time” rozpisywał się o wnioskach naukowców już jakiś czas temu.
Jakie zdrowe pokarmy jeść?
Czy pomidory z oliwą z oliwek są zdrowe?
Więcej zdrowia w duecie!
- Wyniki testów na myszach opublikowanych w roku 2007 w piśmie „Cancer Research” wykazały, iż w diecie, której 10% stanowiły brokuły zniwelowano komórki nowotworu prostaty o 4/10, natomiast przy udziale pomidorów o 3/10. Synergiczne działanie obu produktów zredukowało szkodliwe komórki o 52%.
- Klasycznym już duetem są pomidory z oliwą z oliwek. Dzięki dodatkowi tłuszczu substancje zdrowotne w pomidorach mogą się doskonale przyswajać. Nie jest dziełem przypadku, że stawiamy właśnie na ten tłuszcz roślinny, gdyż likopen ma najlepsze warunki dla przyswajania właśnie w towarzystwie oliwy z oliwek. Jako karotenoid substancja ta zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów, miażdżycy i chorób serca. Właściwości aktywizują się również w momencie podgrzania, zatem jeśli przepadacie za sosem pomidorowym, z czystym sumieniem go polecamy.
- Z oliwą powinniśmy łączyć także bogatą w witaminę K brukselkę, która doskonale się z nią przyswaja i zapobiega wielu rodzajom nowotworów, optymalizuje krzepliwość krwi i gospodarkę wapniową. Przy okazji wspomożemy serce i układ krążenia.
- Kurkuma znana jest z właściwości antyoksydacyjnych, przeciwdziałania nowotworom, a także ze zwalczania bakterii oraz stanów zapalnych. Niejednokrotnie jednak nie korzystamy w pełni z jej właściwości, gdyż zostaje ona błyskawicznie metabolizowana. Słynna dietetyk Melissa Rifkin z Nowego Jorku zaznacza, iż w połączeniu z pieprzem jej aktywność jest nawet o 1000 razy silniejsza.
- Zawarta w czekoladzie katechina przeciwdziała zatorowi tętnic. Jabłko spożyte wraz z czerwoną skórką pełną kwercetyny i bogatą w kakao gorzką czekoladą hamuje prawdopodobieństwo rozwju schorzeń układu krążenia.
- Piperyna w czarnym pieprzu sprzyja redukcji wagi, gdyż zapobiega tworzeniu nowych komórek tłuszczu, jak również ogranicza tłuszcz we krwi. W duecie z zieloną herbatą szybciej uzyskamy szczupłą sylwetkę. Wzrośnie metabolizm, spadnie ryzyko powstawania komórek rakowych.
- Czarna fasola przy wsparciu czerwonej papryki, dzięki witaminie C zwielokrotni wchłanianie białka cenionego przez osoby na diecie jarskiej.
- U pacjentów, którzy spożywali 12 g oleju z łososia i blisko 1 g czosnku, zły cholesterol spadł o niemal 10%.
- W miesiącach jesienno-zimowych, najlepiej przyswajać witaminę D produkowaną w czasie słonecznych dni przez nasz organizm w postaci łososia, który warto wzbogacić wapniem, dzięki jarmużowi.
- Zestawienie zamyka szpinak pełen witamin z grupy B i C, E, K. Warzywo jest zasobne także w żelazo, magnez i potas. Migdały posiadają tłuszcze mononienasycone, zawierają kwasy fenolowe, fenole i flawonoidy, a ponadto pozwolą przyswoić substancje odżywcze ze szpinaku. Kombinacja tych składników sprawdzi się w sałatce.
Co o tym sądzisz?