Dieta Dukana cieszy się ogromną popularnością. W internecie i wśród znajomych możemy spotkać wiele osób, które stosowały ten rodzaj diety i zrzuciły dzięki niej sporo kilogramów. Mimo to, taki sposób odchudzania ma również poważne minusy, wśród których głównymi są problemy trawienne, obciążanie nerek, czy uszkodzenia wątroby. Czy na pewno warto ją stosować?
Powoduje duży spadek masy ciała w stosunkowo krótkim czasie. Jej podstawową zasadą jest spożywanie dużych ilości białka: serków ziarnistych, litrów kefiru, piersi kurczaka. Wielu ludzi sięga po nią zupełnie bezkrytycznie, nie zwracając uwagi na fakt, że pozbawia nas ona wielu innych istotnych wartości odżywczych.
Czy dieta Dukana jest zdrowa?
Czy dieta Dukana jest skuteczna?
Założenia racjonalnej diety wyraźnie mówią, że w dziennej racji pokarmowej dorosłej osoby powinno znaleźć się:
- 15% białka,
- 60% węglowodanów,
- 25% tłuszczu.
W przypadku diety Dukana głównym przyjmowanym składnikiem jest właśnie białko, które stanowi większość racji pokarmowej na dzień. Niestety, przyjmowanie tylko jednego rodzaju składnika odżywczego, w dodatku w nadmiarze, będzie miało kiepskie konsekwencje dla zdrowia i stanu naszego organizmu.
Plusy diety Dukana
- Zmniejsza się w sposób radykalny spożycie produktów wysoko przetworzonych, typu fast food, gotowych dań, słodyczy i cukru.
- Daje szybki efekt, czyli w stosunkowo krótkim czasie tracimy większość masy ciała.
- Poprawia stan naszej skóry w wyniku na zwiększone spożycie białka zwierzęcego i kolagenu.
Minusy diety Dukana
- Kiepskie samopoczucie,
- Wysokie spożycie soli,
- Brak urozmaicenia. Zdrowa dieta, to dieta urozmaicona, która dostarcza wszystkich składników odżywczych we właściwych proporcjach,
- Zbyt duże spożycie białka, co może obciążać organizm,
- Zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej, silne zakwaszenie organizmu,
- Utrata wapnia wraz z moczem (sprzyja to powstaniu osteroporozy),
- Zaburzenia trawienia, sprzyjanie chorobom stawów,
- Zbyt duża ilość cholesterolu,
- Brak błonnika w diecie – powoduje to przewlekłe zaparcia,
- Obciążanie nerek, co może powodować ich uszkodzenie,
- Niedobory witamin, ponieważ w tej diecie eliminuje się produkty zbożowe (pełnoziarniste) i kasze, które zawierają niezbędne człowiekowi witaminy C, z grupy B oraz PP, a także cynk, selen i miedź.
- Upośledzenie pracy wątroby – w organizmie kumulują się toksyczne metabolity,
- Brak spożycia przyswajalnych węglowodanów w etapie pierwszym i drugim, co osłabia siłę mięśni, pracę mózgu, powoduje zaburzenia koncentracji. Efekt odchudzania to przede wszystkim utrata wody w organizmie.
Co o tym sądzisz?