Ciąża to stan naturalny z którym organizm zdrowej kobiety radzi sobie doskonale. Zdrowe odżywianie, dbanie o sen, eliminacja szkodliwych czynników i stresu to środowisko w którym płód ma idealne warunki rozwoju. Na zwiększenie ryzyka poronienia lub wystąpienia niektórych wad płodu wpływa wiele czynników związanych ze stylem życia na które każda kobieta ma wpływ. Dlatego do ciąży warto się odpowiednio wcześniej dobrze przygotować.
Żelazo
Żywienie przed zajściem w ciąże ma bezpośredni wpływ na stan zdrowia urodzonego dziecka. Dlatego już w okresie przedkoncepcyjnym warto dbać o to by była ona zróżnicowana, zdrowa i urozmaicona. Już w tym czasie warto zadbać o zwiększenie ilości żelaza. Zapotrzebowanie na żelazo zwiększa się nawet o połowę i warto je pozyskiwać ze źródeł hemowych, które są w kilku procentach lepiej przyswajalne, czyli mięso i źródeł niehemowych, czyli roślinnych. Warto sięgnąć po mięso wołowe, morele lub odpowiednio przygotowane – namoczone co najmniej 12h i wygotowane nasiona strączkowe.
Co jeść starając się o dziecko?
Kwas foliowy
Kolejnym czynnikiem, który warto zaplanować przed ciążą, to suplementacja kwasu foliowego. Badania wykazały istotny wpływ suplementacji tego składnika na zmniejszenie występowania patologii płodu związanych z nierozwiniętą cewą nerwową. Rozwija się ona w pierwszych tygodniach ciąży i ważne, żeby właśnie wtedy zapewnić odpowiednią ilość kwasu foliowego w organizmie. Często zdarza się, że kobieta nie wie, że jest w ciąży i w pierwszych tygodniach  w organizmie występuje deficyt kwasu foliowego, dlatego suplementację planować wcześniej i łykać w ilości 400 mg dziennie.
Kofeina
Kofeina jest potencjalnym czynnikiem ryzyka poronienia, dlatego warto na nią szczególnie uważać. Zalecenia mówią o nie przekraczaniu 200 mg kofeiny, co równa się 2 kubkom kawy rozpuszczalnej. Należy jednak pamiętać, że kofeina występuje w wielu innych produktach takich jak cola, czy napoje energetyczne, których należy całkowicie unikać przed i w czasie ciąży. Najbezpieczniej spożywać jedną filiżankę kawy na dzień.
Witamina A
Witamina A w zbyt dużych ilościach wykazuje działanie powodujące wady rozwojowe u płodu. Już przed zajściem w ciąże należy uwzględnić zmniejszenie jej ilości w dotychczasowej diecie. Istotne jest zwracanie uwagi na pokarmy, które są zdrowe, jednak mogą zawierać witaminę A niewskazaną dla kobiet w tym szczególnym okresie. Takim przykładem jest tran zawierający drogocenne tłuszcze DHA, bogaty w omega 3 lub wątróbka. Warto wybierać tran i mięso bez dodatku tej witaminy.
Skażone produkty – ryby
Przed zajściem w ciąże warto przygotować organizm pod kątem oczyszczenie z metali ciężkich. Należy zrezygnować z produktów, które mogą być skażone, np. niektóre gatunki ryb. Należy unikać tuńczyka, miecznika, makreli, jednak warto sięgnąć po dorsza lub inne ryby z kontrolowanych, ekologicznych hodowli, w celu uzupełnienia cennych kwasów omega 3.
Na zdrowie naszego dziecka możemy w znacznym stopniu wpływać już przed jego poczęciem dlatego tak ważne jest zadbanie o siebie i dobre warunki jego rozwoju od samego początku.
Â
Co o tym sÄ…dzisz?