Wiosenne przesilenie dopada wiele osób. Zanim nadejdą cieplejsze dni, organizm zwykle musi poradzić sobie ze spadkiem dobrego samopoczucia, niedoborami witamin i mikroelementów, słabą odpornością i… zwiększonym apetytem. Skąd chęć ciągłego podjadania? Jak uzupełnić pozimowe braki w organizmie?
Organizm domaga się w tym okresie większych ilości jedzenia, ponieważ stara się walczyć z zarazkami, dlatego próbuje zgromadzić jak najwięcej energii do pracy w „nowych warunkach”. Niektórzy z nas odczuwają wiosenne przesilenie bardziej, drudzy mniej. Ciało przestawia się wówczas na nowy sezon, jesteśmy nieco bardziej osłabieni, dlatego tak wielu z nas dopadają wiosenne przeziębienia i infekcje.
Co na brak energii?
Co na wiosenne przesilenie?
Witaminy, które należy uzupełnić
Tzw. „druga fala zachorowań” trwa w marcu i kwietniu, kiedy to świat budzi się do życia, a wraz z nim – niestety także liczne wirusy i bakterie. Czyhają na nas na każdym kroku. Chwila nieuwagi, spadek odporności i… dopada nas choroba. Jest na to sposób! Jeżeli organizm będzie dobrze odżywiony, tym skuteczniej obroni się przed zarazkami i wirusami.
Niedobory wynikające z niewłaściwej diety są dużym ułatwieniem dla bakterii próbujących przeniknąć do naszego ciała. W ten sposób łatwo o stan zapalny. Trzeba więc wzmocnić swoją barierę ochronną i uzupełnić niedobory, zwłaszcza w te istotne dla podnoszenia odporności składniki:
- Cynk,
- Witamina D,
- Żelazo,
- Witaminy A, C, E,
- Nienasycone kwasy tłuszczowe.
Na talerzach muszą jak najczęściej gościć ryby bogate w omega-3, warzywa surowe i kwaszone, mięso, pestki dyni, jaja, a także produkty będące naturalnymi antybiotykami: rzeżucha, cebula, chrzan i czosnek. Urozmaicą smak potraw i jednocześnie podniosą odporność.
Jedząc warzywa i owoce należy zwrócić uwagę, aby były to produkty świeże. Części z nich nie warto obierać, ponieważ to właśnie pod skórką jest najwięcej cennych składników. Myjemy je przed pokrojeniem i siekaniem, ponieważ moczenie ich po rozdrobnieniu powoduje utratę witamin i minerałów. Najlepszymi sposobami przygotowania jeśli chodzi o obróbkę termiczną, jest ich duszenie i gotowanie na parze.
Korzystaj ze słońca i zacznij się ruszać!
Poza wprowadzeniem właściwej diety, na wiosenne przesilenie pomaga również większa dawka aktywności fizycznej. Spadek formy i nastroju zlikwidują ćwiczenia fizyczne, które doskonale przywracają równowagę w organizmie. Jeśli nie jesteś fanem sportu, zacznij więcej spacerować, wskocz na rower. Ważne, aby dotlenić organizm i rozprostować kości.
Co o tym sądzisz?