33 181 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
25 166 produktów w 199 kategoriach

Uczulenie na gluten. Sprawdź, czy je masz?

Uczulenie na gluten. Sprawdź, czy je masz?Uczulenie na gluten. Sprawdź, czy je masz?

Gluten znajduje się obecnie w zdecydowanej większości współczesnych produktów. Jest on mieszaniną roślinnych białek, które występują w ziarnach niektórych zbóż. Coraz więcej osób przechodzi na dietę bezglutenową, głównie ze względu na alergię na ten składnik. Hasło „glutenfree” stało się również w pewnym sensie modne, dlatego niektórzy odrzucają produkty z glutenem ze względów prozdrowotnych.

  • Jakie są objawy uczulenia na gluten?

  • Jak leczyć alergię na gluten?

Na alergię na gluten cierpi od 10 do 20% osób posiadających alergie pokarmowe. Jakie są jej objawy?

  • Symptomy mogą pojawić się od razu lub dopiero kilka godzin po spożyciu. Są różne w zależności od wieku.
  • U dzieci uczulenie jest widoczne poprzez atopowe zapalenie skóry. Zdecydowanie rzadziej mamy do czynienia z problemami układu oddechowego i trawiennego. Nawet niewielka ilość glutenu wywołuje objawy, jednak wiele dzieci wyrasta z uczulenia.
  • Zdecydowanie gorsze są objawy alergii u osób dorosłych. Najczęściej pojawia się pokrzywka, wstrząs anafilaktyczny, biegunka lub obrzęk naczynioruchowy. Do pojawienia się objawów potrzebne są o wiele większe ilości glutenu, ponadto dorośli w odróżnieniu do dzieci cierpią na alergię całymi latami. Bardzo często może przejawiać się ona w trakcie wysiłku fizycznego.

Istnieje różnica pomiędzy objawami, które występują od razu, a tymi, które pojawiają się dopiero po kilku dniach.

Objawy natychmiastowe:

  • Pojawiają się w kilka minut, nie więcej niż po godzinie. Zależą od specyficznych dla glutenu przeciwciał w klasie IgE.
  • Występuje biegunka, wymioty, wodnisty katar, skurcz oskrzeli, wstrząs anafilaktyczny, zmiany skórne podobne do atopowego zapalenia skóry.

Objawy późne:

  • Pojawia się po kilku godzinach lub nawet po kilku dniach. Jest niezależna od przeciwciał w klasie IgE.
  • Objawia się przede wszystkim biegunką albo zaostrzeniem atopowego zapalenia skóry.

Leczenie alergii na gluten opiera się przede wszystkim na diecie bezglutenowej. Jak w przypadku większości alergii, jedynym wyjściem z sytuacji jest unikanie czynnika alergennego. W internecie można znaleźć masę przepisów i sposobów na wyeliminowanie glutenu w swojej diecie.

Stanowi to najlepsze lekarstwo dla osób cierpiących na nietolerancję tego składnika. Niebezpieczeństwo i pewna trudność tkwi w tym, że w wielu produktach gluten jest po prostu ukryty, trudny do wychwycenia. Nie wszystko co wydaje się bezglutenowe, właśnie takie jest. Mimo to, tego typu dieta ma mnóstwo plusów, ponieważ je się zdecydowanie zdrowiej i bardziej różnorodnie, ponieważ wymaga to poszukiwania zupełnie nowych smaków i dań niezawierających glutenu. Jest to okazja do rozwinięcia swoich kulinarnych umiejętności, ponieważ często trzeba np. upiec coś samodzielnie, aby mieć stuprocentową pewność, że nie będzie miało w sobie tej szkodliwej dla alergików substancji.

alergia uczulenie dieta bezglutenowa gluten alergia na gluten sposoby na alergię uczulenie na gluten
Komentarze
Dodano: 11 Maj 2016
Autor: Agata
Ocena:
Niestety, te alergie są tak powszechne, bo żywność jest bardzo przetworzona i sztucznie polepszana. Teraz trudno ocenić, co jest zdrowe.
Odpowiedź
Dodano: 05 Kwiecień 2016
Autor: Ola
Ocena:
Alergia na gluten to jakaś zmora współczesnego społeczeństwa.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 33 181 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 25 166 produktów w 199 kategoriach