38 919 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
35 997 produktów w 205 kategoriach

Tran – właściwości lecznicze i obszary stosowania tranu u dzieci i dorosłych

Tran – właściwości lecznicze i obszary stosowania tranu u dzieci i dorosłychTran – właściwości lecznicze i obszary stosowania tranu u dzieci i dorosłych

Tran to olej wątłuszowy, czyli pozyskiwany z wątroby pewnej grupy ryb i ssaków morskich, który stanowi bogate źródło składników niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Okres jego świetności przypadł na lata 60. i 70. ubiegłego wieku – wówczas tran cieszył się największą popularnością, ale właściwości lecznicze oleju docenia się także dziś. 

Dlaczego tran jest zdrowy?

Tran to przede wszystkim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Cenny olej zawiera sporo kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 oraz omega-3, a więc np. EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Dzięki cennym składnikom olej wątłuszowy wspomaga prawidłową pracę ośrodkowego układu nerwowego, stymuluje funkcjonowanie mózgu, a także wspiera procesy widzenia i rytm serca.

  • Co to jest tran?

  • Jakie witaminy zawiera tran?

Wśród witamin zawartych w tranie na plan pierwszy wysuwa się witamina A, która korzystnie oddziałuje na wzrok, układ immunologiczny, a także wzrost kości i zębów. W składzie oleju wątłuszowego znajduje się też witamina D3 (szczególnie ważna dla prawidłowego rozwoju dzieci) oraz pewne ilości witaminy E, zwanej witaminą młodości, która wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne (niweluje szkodliwy wpływ wolnych rodników na organizm i spowalnia procesy starzenia komórkowego).

Tran, jako uzupełnienie prawidłowej diety, poleca się przede wszystkim dzieciom, których organizm rozwija się dynamicznie, a układ immunologiczny wciąż jest niedojrzały. Olej tego rodzaju podaje się w czasie tzw. okresów infekcyjnych, rekomenduje pacjentom w trakcie rekonwalescencji i osobom osłabionym. Tran wspiera też procesy uczenia i zapamiętywania oraz przyspiesza regenerację uszkodzonej tkanki kostnej.

Kiedy i jak przyjmować tran?

W aptece można zaopatrzyć się w tran otrzymywany z wątroby rekina, dorsza, fok i wieloryba. Istnieją preparaty w płynie i w tabletkach (lub kapsułkach).

Tran należy przyjmować zgodnie z dawką określoną na opakowaniu lub zaleconą przez lekarza. Wskazaniem do jego zażywania są stany obniżonej odporności i niedobory witamin (zwłaszcza witaminy A i D). Ponadto, jako naturalne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej wątłuszowy działa zbawiennie na układ krwionośny, obniża ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega arytmii (zaburzeniom pracy serca) i hamuje procesy tworzenia się skrzepów w naczyniach krwionośnych. Tran pomaga też uregulować gospodarkę lipidową organizmu i zmniejszyć stężenie „złego” cholesterolu (LDL) w osoczu krwi. W konsekwencji obniża więc ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Poza tym olej wątłuszowy wspomaga czynność przewodu pokarmowego, oddechowego, nerek, siatkówki oka i narządów rozrodczych.

Maść tranowa znalazła zastosowanie w dermatologii. Tran wykorzystuje się u pacjentów z krzywicą, niedożywionych. Istnieją także doniesienia o działaniu przeciwnowotworowym oleju wątłuszowego, a także o roli, jaką może odgrywać w obniżaniu ryzyka rozwoju demencji i choroby Alzheimera u osób przewlekle chorych i seniorów. Ten suplement diety poleca się także osobom uzależnionym od alkoholu i nikotyny.

tran tran właściwości
Komentarze
Dodano: 25 Kwiecień 2016
Autor: Monika
Ocena:
Słyszałam że tran powinno sie brać w określonych miesiącach przed okresem zimowym, aby przyniósł efekty, nie wiem ile w tym prawdy.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 38 919 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 35 997 produktów w 205 kategoriach