39 393 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
36 102 produktów w 205 kategoriach

Podobne produkty

Tarnina - właściwości zdrowotne i lecznicze owoców, kwiatu i soku z tarniny

Tarnina - właściwości zdrowotne i lecznicze owoców, kwiatu i soku z tarninyTarnina - właściwości zdrowotne i lecznicze owoców, kwiatu i soku z tarniny

Mimo że tarnina nie należy do najpopularniejszych gatunków roślin, to powszechnie znane są jej lecznicze właściwości, szczególnie wykorzystywane w medycynie naturalnej. Najczęściej kojarzy się tarninę jako środek wspomagający w problemach z wypróżnianiem. Owoce tarniny okazują skuteczność w walce z tą przypadłością. Ponadto, kwiatowy napar z tarniny usprawnia funkcjonowanie układu moczowego. Jakimi właściwościami charakteryzuje się ten owoc? W czym jeszcze może być pomocny?

Tarnina – czym się charakteryzuje ten niepospolity owoc?

Tarnina należy do mniej popularnych i rzadziej wykorzystywanych w celach leczniczych roślin mimo że jej właściwości i możliwości działania prozdrowotnego znane są od dawna. Zwana inaczej śliwą tarniną czy zamiennie tarką, bywa sosowana jako środek w medycynie naturalnej przy dolegliwościach związanych z układem moczowym, żołądkiem, wydalaniem. Jakie części tego kwiatu są wykorzystywane w tym celu? Otóż, zarówno owoce tarniny, które w swoim składzie posiadają flawonoidy – przeciwutleniacze oraz kwiaty tarniny, które działają moczopędnie i rozwalniająco.

Przy jakich dolegliwościach pomocna tarnina?

O ile tarnina nie jest znana powszechnie jako środek medyczny, o tyle w kategorii leków wspomagających dolegliwości biegunkowe, stosuję się ją dość często. Dzięki garbnikom zawartym w owocach tarniny wykazuje się ona działaniem przeciwbiegunkowym. Garbniki chronią błonę śluzową jelit, nie przepuszczając substancji wywołujących biegunki. Ponadto, uniemożliwiają one rozwinięcie się stanów zapalnych i zarażenie bakteriami, które neutralizują. Dodatkowo, owoce tarniny rekomenduje się także u osób, które borykają się z chorobami jelit i żołądka.

Inną sferą, w której można wykorzystać lecznicze właściwości tarniny jest układ moczowy. Kwiaty tarniny działają przeciwzapalnie, dlatego sięga się po nie w leczeniu kamicy moczowej, zapalenia nerek czy pęcherza moczowego i cewki moczowej. W dietach oczyszczających stosuje się napary z kwiatów tarniny, gdyż pomagają one w usunięciu zbędnych produktów przemiany materii.

Tarnina w walce z miażdżycą?

Zastosowanie owoców i kwiatów tarniny w dolegliwościach układu moczowego czy pokarmowego nie wyczerpuje jednak możliwości tej rośliny. Flawonoidy zawarte w tarninie obniżają ciśnienie krwi, i stężenie tzw. złego cholesterolu LDL, jednocześnie podwyższając dobry cholesterol HDL, uszczelniając naczynia włosowate i uniemożliwiając tworzenie zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Te czynniki z kolei bezpośrednio powiązane są z zachorowaniami na miażdżycę – zatem tarnina i tej przypadłości wychodzi naprzeciw. Właściwości rośliny można także wykorzystać w zmaganiu się z chorobą niedokrwienną serca, udarem mózgu, zawałem serca.

Sok z tarniny jako alternatywny, zdrowy napar wykorzystywany na co dzień

Aby optymalnie wykorzystać właściwości lecznicze, które posiada tarnina, najlepiej wykorzystać jej owoce i kwiaty do tworzenia naparów. Kora śliwy tarniny charakteryzuje się właściwościami ściągającymi i przeciwzapalnymi. Wystudzony napar można wykorzystać jako swoistą płukankę do ust, czy dziąseł w stanach zapalnych. Skoro znane są lecznicze właściwości tarniny, pozostaje jedynie pytanie, gdzie można tę roślinę znaleźć? Kwitnie na skrajach lasów, w miesiącach wiosennych (kwietniu, maju), dlatego wtedy właśnie należy ją zbierać. Wyglądem przypomina wysoki, ciernisty krzew. Po zebraniu kwiatów należy je ususzyć, najlepiej to zrobić w temperaturze 35 stopni lub wykorzystując do tego celu naturalne nasłonecznienie. W wyniku tego procesu kwiaty zmieniają barwę z lekko ciemnej na kremową. Z kolei owoce tarniny, które występują w ciemnogranatowej barwie, zbierane są jesienią. Są kwaśne, nie przeznaczone do jedzenia w stanie surowym. Cierpkość wytracają dopiero po kilkunastogodzinnym zamrożeniu w lodówce. Jedynie po uprzednim przemrożeniu nadadzą się do jedzenia – wówczas można je potraktować jako ciekawy składnik dżemów, kompotów czy rozmaitych nalewek.

tarnina właściwości soku z tarniny

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 39 393 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 36 102 produktów w 205 kategoriach