45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
37 010 produktów w 209 kategoriach

Szkoła przetrwania, czyli gotowanie na biwaku bez tajemnic

Szkoła przetrwania, czyli gotowanie na biwaku bez tajemnicSzkoła przetrwania, czyli gotowanie na biwaku bez tajemnic

Wielu osobom biwaki i campingi kojarzą się z jedzeniem z puszki, gotową fasolką,  gołąbkami i mielonką turystyczną. Ale czy koniecznie tak musi być? Pamiętajmy, że wybierając się na biwak w gotowaniu ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Gotowanie pod namiotem można potraktować jak nową przygodę i wyzwanie kulinarne. Warto sięgnąć po zdrowe, świeże potrawy, które można przygotować z kilku składników. Możemy również popisać się swoją kreatywnością. Warto zabrać ze sobą kilka  podstawowych składników oraz przypraw. Jednak jeżeli nasz pobyt jest dłuższy, należy poszukać w okolicy sklepu, w którym moglibyśmy kupować świeże produkty, które psują się szybciej.

  • Jak gotować na biwaku?

  • Co przygotować do jedzenia na biwaku?

Najważniejsze, aby na biwaku pamiętać o kilku ważnych zasadach.

1.       Najważniejsza jest zabawa – dlatego sięgajmy po przepisy proste i szybkie w przygotowaniu. Gotowanie będzie dodatkową atrakcją, jeżeli zaangażują się do niego wszyscy – niech każdy ma swój wkład w  posiłek, wtedy będzie lepiej smakował.

2.       Zdrowo – biwak wcale nie musi kojarzyć się z konserwami. Wystarczy, abyśmy z domu zabrali podstawowe składniki. Te świeże możemy kupić w okolicznym sklepie lub u jakiegoś gospodarza. Późną wiosną oraz latem mamy duży wybór świeżych warzyw i owoców – warto je wykorzystać.

3.       Ekonomicznie – najlepszym sposobem gotowania na biwaku, zwłaszcza obiadów, są dania jednogarnkowe. Nie musimy zabierać pełnego kompletu garnków. Wystarczy nam jedna patelnia i jeden garnek. Jednym z dań jednogarnkowych, łatwych w przygotowaniu, zdrowych i sycących jest leczo lub risotto. Możemy je przygotowywać na wiele sposobów – w wersji wegetariańskiej lub z mięsem, z dodatkiem wielu warzyw lub na bazie jednego, dwóch ulubionych.

4.       Prostota – czasami nie warto się głowić nad skomplikowanym przepisem. Z pewnością sprawdzą się grillowane warzywa pokrojone w grubsze plastry lub własnoręcznie skomponowane szaszłyki.

5.       Tradycja – na biwaku nie może zabraknąć pieczonych ziemniaków. Są co prawda trochę tuczące, ale za to fantastycznie smakują jeszcze ciepłe z małym dodatkiem soli.

6.       Ryby – jeżeli rozbiliśmy obóz w pobliżu rzeki i jest z nami amator wędkarstwa, warto połączyć te dwa elementy. Ryba pieczona nad ogniskiem smakuje zawsze. Żeby się nie przypaliła, należy zawinąć  ją w folię aluminiową. Wtedy będzie soczysta i nie wysuszy się. DO środka ryby można dodać świeżych ziół oraz kilka plasterków cytryny.

7.       Owoce – ciekawym i oryginalnym pomysłem jest deser na biwaku. Jako deser można przygotować jabłka pieczone w folii aluminiowej. Można do nich dodać odrobiny miodu. Bardzo smaczne są również banany. Banany należy piec w skórce, aż będzie ona czarna. Podawać można z różnymi dodatkami: miodem, cynamonem, nutellą.

8.       Coś dla mężczyzny – na biwaku z mężczyzną nie może zabraknąć z pewnością mięsa. Warto je kupować na bieżąco. Chyba, że mamy lodówkę turystyczną, która pozwoli nam przechować mięso trochę dłużej. Mięsne dania możemy przygotować trochę wcześniej – mięso możemy zamarynować w przyprawach i pozostawić na noc. Upieczone nad ogniskiem następnego dnia będą miały bogaty i głęboki smak.

 

 

biwak gotowanie kamping camping namioty wczasy pod namiotem gotowanie na kempingu kuchnia pod namiotem
Komentarze
Dodano: 26 Wrzesień 2016
Autor: Ela
Ocena:
Uwielbiam biwak i dania o unikalnym aromacie i w niesamowitej atmosferze.
Odpowiedź
Dodano: 11 Sierpień 2016
Autor: Becia
Ocena:
Zgadzam się z agnieszką , u nas wakacje to wypad na mazury na kemping albo namiot. Zawsze mamy albo butle z gazem, albo grilla, a już rarytasem jest ognisko z garnkiem nad płomieniem :D
Odpowiedź
Dodano: 20 Czerwiec 2016
Autor: Agnieszka
Ocena:
Uwielbiam camping, czasem bierzemy małą butlę z gazem, a czasem pozostaje nam ognisko i właśnie dania jednogarnkowe, za każdym razem jest super.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 37 010 produktów w 209 kategoriach