Dodatki do żywności, wśród których najpopularniejsze są barwniki i konserwanty, przyczyniają się do odłożenia niekorzystnych dla naszego zdrowia składników w organizmie. W dzisiejszych czasach przydatność do spożycia, jak i walory smakowe żywności, na szeroką skalę są wzmacniane nierzadko przy zastosowaniu substancji, które zwiększają naszą podatność na alergie pokarmowe, a także osłabiają kondycję fizyczną. Jest to tym bardziej niebezpieczne, że dzienne spożycie toksyn może wynieść nawet do 20 gram.
Co to są konserwanty?
Co to są substancje zakwaszające?
Istnieje wymóg dotyczący umieszczania informacji na opakowaniu o szkodliwych lub alergizujących składnikach, jednakże często nie zdajemy sobie sprawy, co skrywają enigmatycznie brzmiące wyrazy. Pamiętajmy, iż substancje znakowane symbolem E stają się groźne dla naszego organizmu zwłaszcza wtedy gdy spożywamy je regularnie i to w nadmiarze.
Konserwanty
Na powszechnie występujący kwas benzoesowy natkniemy się szczególnie w margarynie, napojach gazowanych, sokach owocowych czy galaretkach. Spożywając go narażamy się na wysypkę, a także podrażnienia błony śluzowej żołądka i jelit. Za nudności i bóle głowy winić możemy siarczany znaczone od symbolu E 220 do E 228, na które nierzadko natkniemy się spożywając wino, soki owocowe czy konserwy. Zarówno E 249 (azotan potasu), jak i E 250 (azotan sodu), wykorzystywane są w procesie peklowania mięs, niekiedy składniki te umożliwiają rozwój zmian rakotwórczych. Dwutlenek siarki E 220 występujący w bakaliach, niekorzystnie odbija się na kondycji dróg oddechowych i strun głosowych.
Barwniki syntetyczne
Pod E 133 skrywa się błękit ubrylantowany, często wymieniany w składzie konserw warzywnych. Szczególnie niekorzystny wpływ wywiera na osobach ze schorzeniami układu pokarmowego. Natomiast E 110, tzw. żółcień pomarańczowa zwiększa ryzyko wystąpienia duszności, pokrzywki i innych reakcji alergicznych. Znajdziemy ją w składzie tabletek, gum do żucia oraz marmoladach. Amarant (E 123) przez wzgląd na swą rakotwórczość jest zakazany w Stanach Zjednoczonych, prócz tego odpowiada za odkładanie się wapnia w nerkach.
Substancje zakwaszające
Popularnymi substancjami zakwaszającymi są chlorki magnezu (E 511), potasu (E 508) i wapnia (E 509). Łatwo odnajdziemy je w składzie przypraw. Wykazują działanie przeczyszczające, są niepożądane dla osób obarczonych schorzeniami nerek czy wątroby. Przez osoby dysponujące wrażliwym żołądkiem nie powinien być spożywany kwas octowy znany jako E 260, występujący w składzie sosów i warzyw poddanych marynowaniu.
Wzmacniacze smaku
E 622 - glutaminian potasu jest rozpowszechniony w zupach w proszku i wędlinach. Bóle głowy, duszności i przyśpieszony puls to dopiero wisienka na torcie jego szkodliwości. Sytuacja wygląda podobnie z glutaminianem sodu MSG (E 621).
Przeciwutleniacze
Winiany sodu (E 335) oraz winiany potasu (E 336) zawarte w wyrobach cukierniczych, mogą skutkować przeczyszczeniem.
Emulgatory
Difosforany znane jako E 450, znajdziemy w soli i przetworach mięsnych, chipsach. Zwiększają one osteoporozę, spowalniają metabolizm.
Zamienniki cukru oraz preparaty zagęszczające i żelujące
Osoby o wrażliwym układzie pokarmowym powinny wystrzegać się aspartamu (E 951) oraz sacharyny (E 954), które w wielu produktach mają zastąpić cukier. Kwasu alginowego (E 400) przede wszystkim powinny unikać przyszłe mamy. Owrzodzeniu jelit sprzyja karoten, znany pod symbolem E 407.
Co o tym sądzisz?