Kalina koralowa to pospolity krzew osiągający nawet do 3 metrów wysokości o białych kwiatach i czerwonych owocach, tworzących kiście podobne do tych, jakie ma jarzębina. Spotyka się ją na żyznych, wilgotnych glebach, w lasach liściastych i olchowych, często nad brzegami strumieni i rzek oraz w zaroślach. Od lat naturalna medycyna ludowa wykorzystuje kalinę w celu łagodzenia rozmaitych dolegliwości zdrowotnych.
Co to jest kalina koralowa?
Jakie właściwości ma kalina koralowa?
Owoce zdrowe, ale nie surowe!
Roślina kwitnie w maju i w czerwcu, a owocuje w sierpniu i we wrześniu. Szczególnie cenne leczniczo są jej owoce i kora. Korę pozyskuje się zazwyczaj wczesną wiosną z młodych pędów, które w odróżnieniu od tych starszych – brunatnych, są koloru zielonego. Stosuje się ją do robienia odwarów i ekstraktów. W jej składzie są flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym oraz pochodne kumaryny, garbniki, kwasy organiczne, czy witaminy C i K. Owoce są kuliste, jaskrawoczerwone, w środku mają jedną płaską pestkę. W smaku są trochę goryczkowate. W stanie surowym są trujące! Swoje toksyczne właściwości tracą dopiero po przemrożeniu lub pod wpływem wysokiej temperatury. Można więc z powodzeniem robić z nich przetwory, gdyż zawierają dużo cukrów, błonnik w postaci pektyn, garbniki, witaminy C i P oraz karoten.
Na co może pomóc kalina?
Tradycyjnie roślina jest wykorzystywana w leczeniu tak zwanych dolegliwości kobiecych. Nie jest to jednak jedyna możliwość. Przedstawiamy zatem szeroki wachlarz zastosowań prozdrowotnych.
- Na bolesne i obfite miesiączkowanie
Tu znaczenie ma kora i zawarta w niej kumaryna, która posiada właściwości rozkurczające. Dzięki temu łagodzi bóle menstruacyjne, obkurczając mięśnie macicy i działając na nie rozluźniająco. Poza tym związki zawarte w korze wykazują działanie zmniejszające obfitość krwawienia. - Dla kobiet w ciąży
Ekstrakt pozyskany z kory kaliny działa przeciwporonnie, pomagając w utrzymaniu ciąży, a także zapobiega przedwczesnemu porodowi, gdy istnieje ryzyko niedonoszenia ciąży. Ponadto odwar z kory hamuje wymioty i nudności, oraz eliminuje bolesne skurcze mięśni nóg. Kobiety w ciąży zamierzające stosować kalinę powinny to jednak uzgodnić ze swoim lekarzem prowadzącym. - Pomocniczo w dolegliwościach pokarmowych
Napar z kwiatów kaliny wspomaga trawienie. Zawarte w nich kwasy organiczne pobudzają wydzielanie śliny oraz proces produkcji soków trawiennych. Do tego właściwości antybakteryjne sprzyjają leczeniu biegunki. Można też wspomagać się kaliną w przypadku dotkliwych skurczy jelit, kolki oraz używać jej pomocniczo w bólach wynikających z choroby wrzodowej. - Na przeziębienie i grypę
Obecne w owocach witaminy A,C i P skutkują tym, że sok z nich można śmiało używać w stanach osłabionej odporności organizmu. To naturalny środek wzmacniający, który przyśpieszy pokonanie infekcji oraz złagodzi jej przykre objawy. Szczególnie poleca się kalinę na uporczywy kaszel. - Na uspokojenie
Herbata z suszonych owoców kaliny działa uspokajająco, redukując stres i napięcie. Można ją z powodzeniem pić na wyciszenie a także w przypadku problemów z zasypianiem.
Co o tym sądzisz?