Szałwia hiszpańska – to jednoroczna roślina o długich, szerokich liściach i fioletowych lub białych kwiatach. Pochodzi z Meksyku i Gwatemali, tam też jest uprawiana obok Paragwaju, Argentyny, Boliwii, Ekwadoru czy Australii . Jej owoce zawierają liczne, owalne nasiona o nakrapianej powierzchni w kolorze brązowym, szarym, czarnym i białym. To właśnie owe nasiona, tak zwane nasiona chia są znane i cenione ze względu na swe wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne.
Co to jest szałwia hiszpańska?
Jakie właściwości ma szałwia hiszpańska?
W czym tkwi ich sekret? Nasiona chia są niezwykle bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, ich stężenie to około 64%, zawierają też 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego . Mają wysoki poziom wapnia, żelaza, potasu, fosforu i przeciwutleniaczy. Są natomiast zupełnie pozbawione glutenu, mają śladowe ilości sodu.
Sprawdź, w czym mogą pomóc nasiona chia i na co warto je zastosować:
- Na pamięć i koncentrację
Kwasy omega-3 są bardzo pożyteczne w odniesieniu do pracy ludzkiego mózgu. Pomagają w uczeniu się, zapamiętywaniu, pozytywnie wpływają na koncentrację i zdolności naszego umysłu. Z tego względu nasiona szałwii hiszpańskiej znakomicie posłużą przede wszystkim uczniom, studentom oraz osobom trudniącym się wszelkiego rodzaju tzw. pracą umysłową. - Wspomagająco w przypadku depresji
Także za sprawą kwasów omega-3 nasiona chia działają wspomagająco na układ nerwowy. Mają one związek z zaburzeniami nastroju, działają uspokajająco oraz łagodzą objawy depresji. - Świetne dla seniorów
I znów za sprawą kwasów omega-3 szałwia hiszpańska przyczynia się do zapobiegania rozwojowi demencji starczej, łagodzi skutki starzenia, takie jak pogorszenie wzroku czy zwyrodnienie plamki żółtej w oku. - W profilaktyce raka piersi
Zawarty w nasionach kwas ALA, czyli kwas alfa-linolenowy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, a wraz z obecnymi w szałwii błonnikiem i cynkiem zapobiegają nowotworom w ogóle i są wspomożeniem w walce z nimi. Ważne! Przypuszcza się, że o ile kwas ALA zapobiega rakowi piersi u kobiet, to jednocześnie minimalnie zwiększa ryzyko nowotworu prostaty u mężczyzn. - Na dolegliwości trawienne
Tu znaczenie ma błonnik. Pobudza on pracę jelit, wspomagając jednocześnie proces trawienia. Zapobiega zaparciom, przyczynia się do rozwoju flory bakteryjnej. Ale uwaga! Nie powinno się stosować szałwii hiszpańskiej bezpośrednio w stanach zapalnych jelit i chorobach przewodu pokarmowego. - Zapobiegawczo na choroby serca i nadciśnienie
Kwasy omega-3 oraz błonnik eliminują z organizmu zły cholesterol i trójglicerydy, zaś podwyższają dobry cholesterol. Dzięki temu chronią nas przed miażdżycą i chorobami serca. Potas z kolei reguluje ciśnienie krwi. - Dobre dla diabetyków
Nasiona chia przejawiają działanie zbliżone do produktów pełnoziarnistych: powodują wolniejsze uwalnianie glukozy i obniżają poziom cholesterolu we krwi. - Na odchudzanie
Nasiona szałwii hiszpańskiej pod wpływem wody pęcznieją. Tak spożywane, wypełniają żołądek, powodując uczucie sytości. - Na mocne kości
Zawdzięczamy to wielkiej ilości wapna w nasionach chia oraz obecności fosforu.
Co o tym sądzisz?