Przez lata pokutowała opinia, jakoby jajka z uwagi na zawarty w organizmie cholesterol nie służyły naszemu zdrowiu. To właśnie gromadzony w tętnicach żył cholesterol pochodzący z żółtek jaj miał niejednokrotnie być przyczyną udaru, bądź zawału. W konsekwencji osoby narażone na choroby serca, miały spożywać tygodniowo jedynie jedno jajko, przy czym uwzględniano nawet jajka wchodzące w skład makaronów i ciast.
Cień na opinii, iż cholesterol zawarty w jajkach zwiększa poziom cholesterolu we krwi położył upływ czasu. W praktyce spostrzegano, iż w wielu wypadkach osoby otyłe mające zwyczaj na śniadanie spożywać jajecznicę z kilku jaj i boczku, nierzadko posiadały wyniki krwi w normie, podczas gdy spotykano pacjentów o szczupłej sylwetce, którzy wykazywali cholesterol na poziomie 300, mimo dbałości o prawidłowe żywienie.
Co na cholesterol?
Czy jajka są szkodliwe?
Cała prawda zaklęta w jajkach
Cholesterol w głównej mierze jest wytwarzany w wątrobie, a jego poziom nie jest w takim stopniu związany ze spożywaną żywnością, co z wpływem naszych genów. Jak wiadomo, rozwój miażdżycy zależy od tłuszczy nasyconych, w które jajka akurat nie obfitują. Natomiast zawierają tak pożądane przez dzisiejszych dietetyków kwasy omega-3 oraz omega-6.
Przeciętne jajko wzbogaca naszą dietę o 7 g wysokowartościowego białka i wyłącznie 1,8 g tłuszczu. Posiada godny polecenia skład aminokwasowy, uwzględniający aminokwasy egzogenne, które nasz organizm musi czerpać z pożywienia. Prócz tego nie szczędzi nam takich antyutleniaczy, jak zeaksantyna, czy luteina, mogących ustrzec nas m.in. przed rozwojem zaćmy.
Rozwojowi miażdżycy, który niegdyś zarzucano temu pokarmowi, przeciwdziała lecytyna. Substancja ta wywiera dobroczynny wpływ na czynności układu pokarmowego oraz systemu nerwowego. Podstawową jednak korzyścią płynącą ze spożywania jaj jest uzupełnianie codziennego zapotrzebowania na witaminy A, B2, B12, D, E i K, kwas pantotenowy oraz cynk, magnez, miedź, żelazo, selen, sód, potas, fosfor i wapń. Wbrew wcześniejszym mniemaniom, to żółtko skrywa dla nas szczególne skarby i jest dużo pożyteczniejsze dla naszego organizmu od białka.
Porcja jajek dla zdrowia
Światowa Organizacja Zdrowia podaje, iż możemy bezpiecznie spożywać do 10 jaj tygodniowo, jednakże norma maleje do co najwyżej 2 jaj w przypadku osób zmagających się z cukrzycą lub chorobami układu krążenia. Żółtek wystrzegać się powinny osoby ze schorzeniami wątroby z uwagi na tłuszcz, który posiadają, jak również osoby mające trudności z tolerancją tłuszczu, czy przebywające aktualnie na diecie lekkostrawnej.
Co o tym sądzisz?