Jesteś wiecznie zestresowany, zabiegany, kiepsko się odżywiasz? Uważaj! Taki tryb życia sprzyja powstawaniu stresu oksydacyjnego, czyli niebezpiecznego stanu, w którym jesteśmy szczególnie narażeni na wiele chorób – w tym nowotworowych.
Inaczej określa się go jako obciążenie tlenowe albo stres tlenowy. Jest stanem zakłóconej równowagi pomiędzy antyoksydantami (czyli przeciwutleniaczami) w organizmie, a wolnymi rodnikami, które powodują starzenie się organizmu i przyczyniają się do powstawania nowotworów.
Co to stres oksydacyjny?
Jakie są przyczyny stresu?
Zarówno wolne rodniki, jak i antyoksydanty, są normalnymi elementami funkcjonowania naszego organizmu. Występują w nim naturalnie i biorą udział w wielu życiowych procesach. Mimo to, nadmierny wzrost produkcji wolnych rodników albo osłabienie pracy przeciwutleniaczy, przyczyniają się do powstawania stresu oksydacyjnego.
Jakie choroby powoduje obciążenie tlenowe?
Zbyt dużo wolnych rodników w organizmie jest przyczyną utleniania złego cholesterolu, uszkodzeń naczyń, co prowadzi w efekcie do rozwoju miażdżycy i powiązanych z nią chorób układu krwionośnego – choroby wieńcowej, udaru mózgu czy zawału serca.
W dodatku, stres oksydacyjny przyczynia się do utleniania kwasów tłuszczowych (lipidów) błon komórkowych skóry oraz białek strukturalnych – np. kolagenu. W wyniku tego, przedwcześnie się starzejemy – zarówno wewnętrznie, jak i wizualnie.
Do czego jeszcze może doprowadzić stres oksydacyjny:
- Chorób neurodegeneracyjnych – choroby Parkinsona, Alzheimera,
- Chorób oczu, żołądka, układu moczowego, płuc, nerek i każdego innego narządu czy układu,
- Chorób skóry – w tym niebezpiecznego czerniaka, który stanowi jeden z wielu nowotworów do których prowadzi stres oksydacyjny,
- Uszkodzenia DNA, które prowadzi do powstawania wszelkich nowotworów.
Jak uniknąć stresu oksydacyjnego?
Destrukcji, do jakiej prowadzi nadmiar wolnych rodników, przeciwdziałają przeciwutleniacze. Najważniejszym ich źródłem są te, które znajdziemy w pożywieniu: witamina C, polifenole, karotenoidy, witaminy A i E.
Do najczęstszych przyczyn stresu oksydacyjnego należą:
- Zanieczyszczenie środowiska,
- Palenie papierosów,
- Życie w stresie,
- Regularny, intensywny wysiłek fizyczny,
- Zażywanie niektórych leków – sterydów, antydepresyjnych, antykoncepcyjnych,
- Kontakt z metalami ciężkimi poprzez żywność albo spaliny samochodowe,
- Zbyt intensywne opalanie się.
Wobec tego, należy unikać:
- Papierosów i alkoholu,
- Wysoko przetworzonej żywności,
- Pryskanych i sztucznie nawożonych warzyw i owoców,
- Produktów wędzonych,
- Produktów spleśniałych,
- Mięsa peklowanego,
- Dań przypalonych i smażonych.
Co o tym sądzisz?