Miażdżycę śmiało możemy określić mianem choroby XXI wieku. Zgubny stres, pośpiech, zła dieta, a zachorowanie ukradkiem na miażdżycę gotowe. O ile genetyczna podatność, wiek czy płeć jest poza naszą kontrolą – mężczyźni chorują na nią częściej, to za zjadanie pokarmów obfitych w tłuszcze, węglowodany oraz palenie papierosów, sami jesteśmy odpowiedzialni.
Co to jest miażdżyca?
Jak leczyć miażdżycę?
Podobnie zaniechanie leczenia cukrzycy, nadciśnienia tętniczego krwi, układowych stanów zapalnych, bądź brak ruchu, może przyczynić się do powstania tej śmiertelnej choroby cywilizacyjnej.
Symptomy i rozwój miażdżycy
Do miażdżycy dochodzi wskutek nadmiernej ilości cząsteczek cholesterolu, które krążą we krwi i niekorzystnie dla naszego zdrowia mogą odłożyć się w postaci blaszek miażdżycowych w tętnicach.
Miażdżyca zwykle jest rozpoznawana w zaawansowanym stadium, gdy światło tętnic zmniejsza się o połowę. Towarzyszy temu szybkie męczenie się, które jest nieadekwatne do wykonywanej czynności, problemy z pamięcią i koncentracją. Charakterystycznym, aczkolwiek nie zawsze występującym objawem mogą okazać się widoczne w okolicach powiek, piersi, ścięgien nadgarstków, ścięgna Achillesa, bądź stawu łokciowego, złogi cholesterolowe przyjmujące postać zgrubień.
Powikłaniem może okazać się choroba wieńcowa, która przyczynia się do rozwoju tętniaków i zmian psychicznych. Jeżeli zlepione płytki cholesterolu oderwą się od ścian tętnic, prowadzi to natychmiast do zawału lub zatoru płucnego. Innym poważnym powikłaniem jest niedokrwienie nóg. W tym wypadku tkanka częściowo obumiera, owrzodzenia nie chcą się goić, niekiedy nawet zapada decyzja o amputacji.
Leczenie
Choroby serca i układu krążenia stanowią aż 45 proc. przyczyn śmierci w Polsce, miażdżyca jest najczęstszą z nich przyczyną tragedii. Z tego powodu warto poszukać pomocy u lekarza. Podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów wykaże podstawowe badanie krwi.
W początkowym stadium miażdżycy zalecane są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 ryby morskie, oliwa i olej lniany. Kwasy Omega-3 są ważne, ponieważ regulują gospodarkę lipidową, dzięki nim wzrasta poziom dobrego cholesterolu, a maleje poziom trójglicerydów. Za wszelką cenę wystrzegajmy się cukrów prostych oraz tłustych potraw. Godne polecenia są flawonoidy, sterole roślinne, allicyna, a także błonnik. Celem jest sprowadzenie cholesterolu do poziomu co najwyżej 4,0 mmol/l.
O ile przeoczyliśmy początki choroby, prawdopodobnie nie obędzie się bez operacji chirurgicznej. W trakcie operacji przez nacięcia w naczyniach krwionośnych wydobywa się blaszki miażdżycowe. Niekiedy jednak konieczne jest wszczepienie bypassów, żeby umożliwić transport krwi do serca, omijając po drodze zwężone odcinki tętnic. Dzięki temu prawdopodobieństwo udaru mózgu i zawału znacznie maleje.
Co o tym sądzisz?