33 119 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
25 153 produktów w 199 kategoriach

Środek na trawienie i odporność. 5 powodów, dla których warto jeść chrzan

Środek na trawienie i odporność. 5 powodów, dla których warto jeść chrzan Środek na trawienie i odporność. 5 powodów, dla których warto jeść chrzan

Chrzan to jeden z najbardziej charakterystycznych elementów polskiej sztuki kulinarnej. Stosowały go nasze babcie, stosują mamy – w końcu to prawdziwa bomba witaminowa i remedium na wiele dolegliwości. Choć najczęściej myślimy o nim w kategorii dobrego dodatku poprawiających smak niektórych potraw, np. jako elementu dobrych ogórków kiszonych albo pysznej ćwikły, to ma również ciekawe właściwości zdrowotne.

Dobra wiadomość dla wszystkich osób dbających o zdrowie i odchudzających się: chrzan jest dobry tak samo dla zdrowia, jak i dla sylwetki. Oczywiście w kwestii diety wszystko zależy od tego, z czym ten chrzan zajadamy, bo zbyt duże ilości wielkanocnej białej kiełbasy z dodatkiem ćwikły z pewnością nas nie odchudzą. Oto pięć głównych powodów, dla których warto się nim zajadać, gdy jest do tego okazja:

  • Co jest dobre na trawienie?

  • Jakie właściwości ma chrzan?

  1. Ma wiele cennych witamin – ilość witaminy C zawarta w chrzanie przewyższa tę, którą znajdziemy w cytrynie i pomarańczach, dlatego będzie dobrym źródłem tego cennego przeciwutleniacza. Korzeń chrzanu jest bogaty również w witaminy A, B, B1, B2, C, E, oraz liczne składniki mineralne, takie jak siarka, mangan, potas, fosfor, wapń, magnez, sód, cynk, jod, chlor i żelazo.
  2. Jest niskokaloryczny – będzie dobry również na diecie, o ile nie dodasz do niego wysokokalorycznych produktów. W 100 gramach chrzanu jest tylko 70kcal, a takiej ilości raczej nie byliśmy nawet w stanie zjeść.
  3. Jest dobrą ochroną przed zepsuciem – oczywiście nie chodzi tutaj o sam chrzan, ale o jego liście, które ochronią żywność przed zepsuciem. Zawarte w liściach fitoncydy mają niezwykłą właściwość – niszczą wszelkie bakterie, grzyby i wirusy. Właśnie dlatego liści chrzanu tak często używa się do marynat, w tym głównie kiszonych ogórków. Nadaje im jędrność, trwałość i wspaniały aromat. Kiedyś, w odległych czasach, wykorzystywano go nawet do konserwowania mięs. Jak widać, chrzan w całości jest zarówno dobry w smaku, jak i zdrowy.
  4. Pełni rolę naturalnego antybiotyku – podobnie jak inny naturalny antybiotyk – czosnek, ma właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Działa także przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Dlatego właśnie warto stosować go przy przeziębieniach, a także chorobach górnego układu oddechowego.
  5. Wspomaga odporność organizmu – warto jeść go przez cały rok, zwłaszcza w okresie wzmożonych infekcji i zachorowań. Spożywanie chrzanu wpływa na poprawę stanu zdrowia całego organizmu, ponieważ wspomaga on układ trawienny, przyspiesza metabolizm (kolejny plus dla osób na diecie!), usprawnia funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Dodatkowo, będzie dobry dla osób, które obawiają się chorób serca – rozrzedza on krew i obniża ten „zły” cholesterol, a także cierpiących na problemy ze stawami, ponieważ łagodzi bóle reumatyczne.
odporność trawienie chrzan właściwości chrzanu czy chrzan jest zdrowy
Komentarze
Dodano: 26 Lipiec 2016
Autor: Ania
Ocena:
Ja bardzo lubię trochę chrzanu położyć sobie na kanapkę z wędliną. I dobrze.
Odpowiedź
Dodano: 15 Maj 2016
Autor: paula
Ocena:
mnie wąchanie chrzanu pomaga w katarze, ale też nie wiedziałam, że sprzyja dobremu trawieniu
Odpowiedź
Dodano: 16 Kwiecień 2016
Autor: Magda
Ocena:
Chrzan na trawienie? Nie słyszałam o tym...
Odpowiedź
Dodano: 31 Marzec 2016
Autor: Bogusia
Ocena:
Dodaję chrzan do wielu potraw ponieważ zauważyłam że pomaga na trawienie.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 33 119 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 25 153 produktów w 199 kategoriach