45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
37 010 produktów w 209 kategoriach

Sposób na raka? Właściwości pestek moreli gorzkiej - witaminy B17

Sposób na raka? Właściwości pestek moreli gorzkiej - witaminy B17Sposób na raka? Właściwości pestek moreli gorzkiej - witaminy B17

Rak to choroba, która w licznych przypadkach utożsamiana jest z wyrokiem śmierci. Schorzenie cywilizacyjne, jakim jest nowotwór, może spotkać każdego, bez względu na wiek, poziom aktywności fizycznej, wagę. Niestety, do tej pory nie odkryto leku na raka. Ostatnimi czasy pojawiła się teoria głosząca, że spożywanie substancji zwanej witaminą B17 może stanowić skuteczny sposób na zmniejszenie ryzyka zachorowania.

W leczeniu nowotworów często poprawę przynoszą chemioterapia i radioterapia, a lekarze alarmują, że nie bez znaczenia są także właściwa dieta i profilaktyka. Według doniesień współczesnej medycyny, istnieją grupy produktów, których spożycie skutecznie obniża ryzyko zachorowania na raka. Jednym z nich są właśnie pestki czarnej moreli.

  • Jakie działanie mają pestki moreli?

  • Na co są pestki moreli?

Amigdalina zmniejsza ryzyko

Substancja zwana witaminą B17 (inaczej amigdaliną lub letrilem) występuje w nasionach wielu owoców:

To właśnie ona odpowiedzialna jest za charakterystyczny gorzki smak pestek. Działanie tej substancji polega na reakcji chemicznej, polegającej na tym, że po zetknięciu z gorzkim enzymem obecnym w komórkach nowotworowych, rozkłada się on na cyjanek i aldehyd benzoesowy. To właśnie te dwa składniki wykazują działanie likwidujące komórki rakowe. W zdrowych komórkach, witamina B17 zmienia się zaś w glukozę.

Liczne środowiska lekarskie potwierdzają przeciwnowotworowe działanie letrilu, zaznaczając jednocześnie, że stanowi tani i naturalny sposób walki z rakiem. Jako że jest to substancja naturalna (tak jak zioła), koncerny farmaceutyczne nie mogą jej opatentować i tym samym na niej zarabiać. Oczywiście substancja ta wciąż jest poddawana badaniom, nie można więc traktować jej z góry jako idealnego leku.

Właściwości pestek moreli gorzkiej

Oprócz witaminy B17, pestki te mają wiele cennych minerałów, głównie magnezu, a także szereg innych witamin: A, E, B15, B1 i B6, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. W medycynie chińskiej stosuje się je od stuleci jako sposób na nadciśnienie, problemy oddechowe i niestrawność.

Aby pestki moreli działały z korzyścią dla zdrowia, nie można spożywać ich w nadmiernych ilościach – najlepiej zjadać dziennie 3-4 sztuki, ponieważ nadmiar może przyczynić się do powstania skutków ubocznych. Pamiętajmy, że działają tylko pestki gorzkiej moreli, nie słodkiej. Znajdziemy je w sklepach z ekologiczną żywnością. Nie wolno poddawać ich obróbce termicznej, bo stracą właściwości.

nowotwór witamina B17 pestki moreli amigdalina letril
Komentarze
Dodano: 29 Sierpień 2016
Autor: Becia
Ocena:
Tak pestki są źródłem amigdaliny ale też trzeba uważać bo za duża jej ilość może wyrządzić szkody.
Odpowiedź
Dodano: 20 Lipiec 2016
Autor: Marta
Ocena:
Już gdzieś czytałam, że amigdalina w profilaktyce antynowotworowej jest dobra.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 45 795 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 37 010 produktów w 209 kategoriach