Stosowane od wieków w sztuce kulinarnej, polepszają smak i aromat wielu potraw. Zioła to dar natury, z którego powinniśmy korzystać jak najczęściej. Oprócz walorów smakowych, mają cenne właściwości zdrowotne, które pomagają przy wielu dolegliwościach. W polskiej kuchni najczęściej stosuje się sól, pieprz, czosnek i majeranek. Czas przełamać rutynę i sięgnąć po coś nowego!
Zioła mogą być dobrą alternatywą dla niezdrowej w nadmiarze soli, podaje się je w postaci aromatycznych naparów, albo stosuje się je jako składnik wyrobów kosmetycznych. Dla zdrowia warto urozmaicać swój jadłospis ziołami!
Co jest dobre dla zdrowia?
Przeciwnowotworowa kurkuma
Zaczniemy od kurkumy, która ma żółto-złocisty kolor i początkowo stosowano ją wyłącznie jako barwnik. Z czasem, w XIX wieku, odkryto jej lecznicze właściwości. Okazało się, że pomaga przy niestrawności żołądka, przyspiesza gojenie się ran, a także wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, antynowotworowe, przeciwbakteryjne.
Skąd takie szerokie zastosowanie kurkumy? Otóż posiada ona w składzie kurkuminę - jest ona związkiem chemicznym o właściwościach przeciwzapalnych. Badania laboratoryjne udowodniły, że działa ona hamująco na nowotwory żołądka, jajników, krwi, okrężnicy, wątroby, ponieważ zmusza komórki nowotworowe do obumierania. Osoby spożywające kurkumę rzadziej chorują na różne odmiany raka.
Należy przy tym pamiętać, że aby kurkuma została dobrze przyswojona, musi być połączona z czarnym pieprzem lub papryką, ponieważ zwiększają one jej absorpcję.
Antyoksydacyjny imbir
Imbir będzie przydatny osobom zmagającym się z problemami z krążeniem, ponieważ wspaniale rozgrzewa organizm, ale nie tylko. Wzmacnia organizm i wspomaga leczenie, gdy dopada nas infekcja. Można dodawać go do różnych dań, słodkości, a także do herbaty.
Jest silnym środkiem przeciwzapalnym i przeciwutleniaczem, co oznacza że działa przeciwnowotworowo i opóźnia procesy starzenia organizmu. Dodatkowo powstrzymuje wymioty i nudności.
Cynamon na lepszą pamięć
Zwiększa ukrwienie wielu narządów wewnętrznych, będzie więc doskonałym afrodyzjakiem. Posiada mnóstwo właściwości mających dobry wpływ na nasze zdrowie i urodę. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antygrzybiczne, a także poprawiające pamięć i koncentrację. Wspomoże przemianę materii, dlatego jest sprzymierzeńcem osób na diecie. Poprawia procesy trawienne i usprawnia pracę nerek.
Lubczyk dobry na nerki
Nasze babcie przyrządzały z niego miłosne napoje. Faktycznie, zawiera on olejki eteryczne, które zwiększają ukrwienie narządów płciowych, co mogło mieć wpływ na pożądanie. Jednak wywar z korzenia lubczyka do przede wszystkim sposób na leczenie nerek i nieżyt dróg moczowych. Działa przeciwmiażdżycowo, przeciwzakrzepowo, w medycynie ludowej stosuje się go jako środek wykrztuśny. Usprawnia trawienie i pozytywnie wpływa na wydolność fizyczną oraz umysłową.
Co o tym sądzisz?