Znajduje się na liście najchętniej uprawianych w Polsce warzyw. Nic dziwnego – cukinia to nie tylko smaczny dodatek do wielu dań, ale także prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Im młodsza, tym smaczniejsza. Należy do warzyw dyniowatych i przybyła do naszego kraju z Włoch. Odkwasza organizm, chroni przed rakiem żołądka i wspomaga odchudzanie. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o tym pysznym warzywie.
Jej nazwa pochodzi od włoskiego „zucca”, które oznacza dynię. Pochodzi z terenów Ameryki Południowej oraz Meksyku. Dziś uprawia się ją przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich. W Polsce również jest bardzo popularna – doczekała się nawet swojej polskiej, żółtej odmiany.
Można zjadać ją jako dodatek do wielu dań, jak i w formie surowej. Można z niej nawet upiec słodkie ciasto! Również kwiaty cukinii są wykorzystywane w kuchni – można jest zapiekać w piekarniku lub smażyć.
Co zawiera cukinia?
Jak zdrowa jest cukinia?
Skład i wartości odżywcze cukinii
Jednak nie tylko ze względu na smak warto zainteresować się tym warzywem. Oprócz zastosowań kulinarnych, ma ona również wiele wartości odżywczych, dzięki którym korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Podobno posiada więcej witamin i składników mineralnych niż inne warzywa dyniowate. Co znajdziemy w cukinii:
- Witaminę A – ważną dla wzroku i mocnej odporności na choroby.
- Witaminy z grupy B – istotne dla sprawnego trawienia, właściwej pracy układu nerwowego i działania mózgu.
- Witaminę C – niezbędna dla zdrowych zębów i dziąseł, rozwoju i regeneracji tkanek, przyswajania żelaza, wspomagania układu odpornościowego.
Ze względu na fakt, że ten zestaw witamin jest wrażliwy na wysokie temperatury, najlepsze jest zjadanie cukinii na surowo wraz ze skórką. Wówczas zachowa wszelkie właściwości odżywcze.
Poza tymi niewątpliwymi zaletami cukinii, jest ona także bogatym źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, sód, potas, jod, fosfor czy wapń. Oprócz tego zawiera węglowodany, błonnik (choć niewiele), białko i tłuszcz.
Na co pomaga? Właściwości
Wraz z czosnkiem, pomidorami i czarną porzeczką, jest na liście warzyw zalecanych w diecie antynowotworowej. Ten rodzaj produktów zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór narządów układu pokarmowego, np. jamy ustnej, żołądka, jelita grubego i trzustki.
Jest lekkostrawna, ma działanie alkalizujące oraz ma niski indeks glikemiczny, dlatego zaleca się jej spożycie osobom cierpiącym na:
- Zgagę,
- Nadkwaśność,
- Cukrzycę,
- Wrzody żołądka.
Posiada w swoim składzie również barwniki roślinne chroniące siatkówkę oka, a zarazem zmniejszające ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Niewielka ilość tłuszczu i kalorii sprawiają, że cukinia będzie doskonała na odchudzanie. Jest lekkostrawna, zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie oraz ma działanie odkwaszające.
Co o tym sądzisz?