Zdrowe słodycze z powodzeniem zastąpią śniadanie, a nawet lunch. Jeśli wybiegasz z domu w ostatniej chwili i spodziewasz się, że w pracy nie znajdziesz czasu na większy posiłek, możesz zabrać z sobą zdrową, najlepiej bogatą w błonnik przekąskę. Dzieci z pewnością też nimi nie pogardzą.
Jak zrobić batoniki owsiane?
Jak przygotować muffiny marchewkowe?
Oczywiście nie zachęcamy do wykreślenia z menu porannej owsianki, czy ciepłego posiłku na mieście, jednak każdemu zdarzają się dni, które upływają w zwariowanym tempie. O ile na horyzoncie widzisz kilka z nich, masz idealny pretekst do wypróbowania zdrowych przekąsek, które nie tylko nasycą, ale i spowolnią wchłanianie cukru do krwi oraz usprawnią funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Batoniki owsiane
Do wykonania batoników potrzebujesz półtorej szklanki orzechów nerkowca zmieszanych ze słonecznikiem, po szklance płatków owsianych górskich oraz rozgniecionych bananów, 3/4 szklanki suszonych moreli i przynajmniej 2 łyżeczek syropu klonowego. Smaku doda łyżeczka imbiru, szczypta soli i kapka ekstraktu waniliowego.
Do szklanki bananów dodaj syrop klonowy, imbir, sól oraz ekstrakt waniliowy. Odrobinę zmiksuj płatki owsiane, posiekaj suche składniki, a na koniec połącz razem z rozgniecionymi bananami. Rozprowadź masę po blasze wyłożonej papierem do pieczenia (powinna mieć grubość półtora centymetra), ugnieć rękoma. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C, piecz do momentu zrumienienia, zwykle przez 20-25 min. Po upieczeniu możesz przechowywać wykrojone batoniki w szczelnym pojemniku w lodówce.
Muffiny marchewkowe
Przygotuj 2 szklanki surowej, startej na grubej tarce marchewki oraz półtorej szklanki mąki pszennej. Niezbędne będzie też półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 3 jajka, pół łyżeczki sody i szczypta soli. Tym razem za doznania smakowe odpowiedzialna będzie odrobina zmielonych goździków, bądź gałki muszkatołowej, aromat waniliowy i pół łyżeczki imbiru.
Na początek połącz ze sobą olej z jajkami, cukrem, aromatem waniliowym i marchewką. Z masą wymieszaj stopniowo pozostałe składniki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, piecz około 25 min po rozłożeniu ciasta do foremek.
Kulki pełne smaku i energii
Konieczna będzie szklanka płatków owsianych, 2/3 szklanki zmielonych migdałów, po pół szklanki siemienia lnianego i masła orzechowego, a także 1/3 szklanki miodu.
Jest to najlepsze rozwiązanie dla osób bardzo aktywnych, nie wymaga pieczenia. Powstałą ze składników papkę pozostawiamy na godzinę w lodówce, po czym formujemy kulki, które należy spożyć przed upływem tygodnia.
Co o tym sądzisz?