Daje tak wiele możliwości, że stosuje się go jednocześnie w kuchni, medycynie i kosmetyce. Tym, co wyróżnia go na tle innych roślin, jest duża zawartość witaminy C – ma jej tyle samo, co dzika róża. Oznacza to, że znajduje się w czołówce owoców bogatych w ten cenny, wzmacniający odporność składnik. Będzie więc doskonałym uzupełnieniem diety w okresie wzmożonych zachorowań. Poznaj inne powody, dla których warto sięgnąć po rokitnika.
Rosjanie określają go „złotem Syberii”, ponieważ zawiera całą masę cennych substancji bioaktywnych. Znajdziemy wśród nich m.in.:
Jaki właściwości ma rokitnik?
Na co rokitnik?
- Prowitaminy,
- Witaminy z grupy B, A, C, D, E, K i P,
- Antyoksydanty,
- Mikroelementy – żelazo, fosfor, potas, wapń, bor, krzem,
- Nienasycone kwasy tłuszczowe.
Właściwości zdrowotne rokitnika
W celach pielęgnacyjnych i zdrowotnych wykorzystuje się liście, owoce, a także olej z nasion lub pulpy rokitnika. Owoce tej rośliny są na drugim miejscu wśród produktów zawierających największe ilości witaminy C, dlatego zaleca się go przy wszystkich dolegliwościach, które są spowodowane jej niedoborem, jak np.:
- Krwawiące dziąsła,
- Osłabiona odporność,
- Słaby apetyt,
- Skłonność do występowania siniaków,
- Bóle stawów i mięśni,
- Trudność w gojeniu się ran.
Co więcej, witamina C w rokitniku niemal nie ulega rozkładowi. Dlatego gdy zrobimy z niego przetwory lub będziemy przechowywać, możemy mieć pewność, że ten cenny składnik przetrwa.
Inne ważne właściwości rokitnika:
- Pomoc dla układu sercowo-naczyniowego – witaminy C i E obniżają poziom złego cholesterolu. Stosowanie rokitnika zmniejsza więc ryzyko zmian miażdżycowych, udaru mózgu, zawału serca. Zaleca się go osobom z nadciśnieniem tętniczym.
- Dobry na reumatyzm – stosuje się go w stanach zapalnych śluzówki, dziąseł i układu pokarmowego, a nawet w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. Wszystko to dzięki zawartości flawonoidów i beta-karotenu. Załagodzi wszelkie dolegliwości reumatyczne.
- Przeciw zgadze i wrzodom – doustne zażywanie olejku rokitnikowego zaleca się przy chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy i zgadze. Wspomaga gojenie się wrzodów i zmniejsza ból. Dobrze jest stosować pół łyżeczki 3 razy dziennie, na 30 minut przed posiłkiem. Jego zażywanie należy skonsultować z lekarzem.
- Na choroby skóry – ma właściwości przyspieszające proces gojenia, dlatego będzie przydatny przy różnych schorzeniach skóry – odleżynach, odmrożeniach, oparzeniach, uszkodzeniach przez promieniowanie słoneczne, grzybicy i źle gojących się ranach.
Co o tym sądzisz?