Naturalne metody leczenia to często te najlepsze i z pewnością o wiele bezpieczniejsze formy dbania o zdrowie. Jedną z takich naturalnych "perełek", które warto znać i stosować jest właśnie jagoda kamczacka, wciąż mało znana w Polsce. Należy do grupy długowiecznych krzewów owocowych. Smakiem przypomina czarne leśne jagody, dzięki czemu z powodzeniem łączy w sobie dwie cechy: jest pyszna i bardzo zdrowa. Zdecydowanie warto ją uprawiać i włączyć do swojej diety!
Co to jest jagoda kamczacka?
Jakie właściwości ma jagoda kamczacka?
Jagodę kamczacką można uprawiać również w Polsce. Jest to krzew osiągający wysokość 2 metrów, mający eliptyczne i długie liście o bardzo krótkich ogonkach. Owoce krzewu są cylindryczne i granatowe, na ich powierzchni znajduje się woskowy nalot, a w środku przepyszny miąższ. Według naukowców, jej właściwości mogą przyczynić się do szybkiego wzrostu popularności jagody kamczackiej, tak samo jak było w przypadku aronii, którą dodaje się obecnie do wielu soków, deserów i dżemów.
Jej dzika odmiana rośnie na Dalekim Wschodzie i na Syberii. W jej owocach znajdziemy liczne substancje czynne, które mają ogromny wpływ na zdrowie:
- Minerały: potas, jod, bor, żelazo, fosfor, wapń.
- Beta-karoten, czyli prowitaminę A,
- Cukry,
- Kwasy organiczne,
- Witaminy B1, B2, P, C,
- Flawonoidy.
Według dietetyków, powinno spożywać się je głównie w formie surowej, gdyż wtedy nie tracą swoich drogocennych właściwości i substancji czynnych, więc są po prostu najzdrowsze. Mimo to, mają kolejną wyjątkową i pozytywną cechę – poddawane mrożeniu czy suszeniu również zachowują swoje zdrowotne właściwości! Dla smaku warto robić z niej przetwory takie jak soki, konfitury, dżemy i wina.
Najważniejsze właściwości jagody kamczackiej
Na co stosować jagodę kamczacką? Jak wiadomo, stanowi źródło drogocennych witamin i minerałów, dlatego właśnie będzie przydatna przy leczeniu różnych dolegliwości:
- Jej owoce działają przeciwzapalnie,
- Jest bakteriobójcza,
- Wzmacnia odporność organizmu,
- Poprawia samopoczucie,
- Znajduje zastosowanie w leczeniu grypy, stanów zapalnych gardła, anginy, nieżytów żołądka i jelit,
- Usuwa z organizmu metale ciężkie i skutki zatrucia lekami,
- Odwar z kwiatów jagody kamczackiej stosuje się w leczeniu gruźlicy, grypy i czerwonki, ponieważ hamuje rozwój bakterii i wirusów, które wywołują stany zapalne w organizmie,
- Jest źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, co jest istotne w leczeniu wielu chorób oraz skutków ubocznych działania leków.
Co o tym sądzisz?