32 986 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
25 070 produktów w 199 kategoriach

Skarb medycyny naturalnej – jagoda kamczacka i jej właściwości

Skarb medycyny naturalnej – jagoda kamczacka i jej właściwościSkarb medycyny naturalnej – jagoda kamczacka i jej właściwości

Naturalne metody leczenia to często te najlepsze i z pewnością o wiele bezpieczniejsze formy dbania o zdrowie. Jedną z takich naturalnych "perełek", które warto znać i stosować jest właśnie jagoda kamczacka, wciąż mało znana w Polsce. Należy do grupy długowiecznych krzewów owocowych. Smakiem przypomina czarne leśne jagody, dzięki czemu z powodzeniem łączy w sobie dwie cechy: jest pyszna i bardzo zdrowa. Zdecydowanie warto ją uprawiać i włączyć do swojej diety!

  • Co to jest jagoda kamczacka?

  • Jakie właściwości ma jagoda kamczacka?

Jagodę kamczacką można uprawiać również w Polsce. Jest to krzew osiągający wysokość 2 metrów, mający eliptyczne i długie liście o bardzo krótkich ogonkach. Owoce krzewu są cylindryczne i granatowe, na ich powierzchni znajduje się woskowy nalot, a w środku przepyszny miąższ. Według naukowców, jej właściwości mogą przyczynić się do szybkiego wzrostu popularności jagody kamczackiej, tak samo jak było w przypadku aronii, którą dodaje się obecnie do wielu soków, deserów i dżemów.

Jej dzika odmiana rośnie na Dalekim Wschodzie i na Syberii. W jej owocach znajdziemy liczne substancje czynne, które mają ogromny wpływ na zdrowie:

  • Minerały: potas, jod, bor, żelazo, fosfor, wapń.
  • Beta-karoten, czyli prowitaminę A,
  • Cukry,
  • Kwasy organiczne,
  • Witaminy B1, B2, P, C,
  • Flawonoidy.

Według dietetyków, powinno spożywać się je głównie w formie surowej, gdyż wtedy nie tracą swoich drogocennych właściwości i substancji czynnych, więc są po prostu najzdrowsze. Mimo to, mają kolejną wyjątkową i pozytywną cechę – poddawane mrożeniu czy suszeniu również zachowują swoje zdrowotne właściwości! Dla smaku warto robić z niej przetwory takie jak soki, konfitury, dżemy i wina.

Najważniejsze właściwości jagody kamczackiej

Na co stosować jagodę kamczacką? Jak wiadomo, stanowi źródło drogocennych witamin i minerałów, dlatego właśnie będzie przydatna przy leczeniu różnych dolegliwości:

  • Jej owoce działają przeciwzapalnie,
  • Jest bakteriobójcza,
  • Wzmacnia odporność organizmu,
  • Poprawia samopoczucie,
  • Znajduje zastosowanie w leczeniu grypy, stanów zapalnych gardła, anginy, nieżytów żołądka i jelit,
  • Usuwa z organizmu metale ciężkie i skutki zatrucia lekami,
  • Odwar z kwiatów jagody kamczackiej stosuje się w leczeniu gruźlicy, grypy i czerwonki, ponieważ hamuje rozwój bakterii i wirusów, które wywołują stany zapalne w organizmie,
  • Jest źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, co jest istotne w leczeniu wielu chorób oraz skutków ubocznych działania leków.
odporność witaminy i minerały zdrowy styl życia grypa jagoda kamczacka właściwości jagody kamczackiej naturalny lek
Komentarze
Dodano: 24 Luty 2016
Autor: Jagodda haha
Ocena:
Wreszcie jakiś warościowy artykuł. Ciekawe ile to w Polsce będzie kosztowało. Gdzie to kupić ?
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 32 986 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 25 070 produktów w 199 kategoriach