33 112 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
25 153 produktów w 199 kategoriach

Sezon na szparagi trwa! Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgnąć

Sezon na szparagi trwa! Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgnąćSezon na szparagi trwa! Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgnąć

Szparagi to jeden z najbardziej smacznych i popularnych wiosennych symboli. Dawniej uznawano je za coś ekskluzywnego, dziś możemy cieszyć się nimi w trakcie sezonu na to warzywo lub w formie zamarynowanej, dostępnej przez cały rok na sklepowych półkach. Uznaje się je powszechnie za trudne w przygotowaniu, ale to nieprawda – w sieci znajdziemy masę prostych i pysznych przepisów!

Dlaczego warto objadać się szparagami?

  • Czy szparagi są zdrowe?

  • Jakie właściwości mają szparagi?

Mają wiele witamin i składników mineralnych, a w 100g mają tylko 18 kcal. Uznaje się je za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Dzielimy je na trzy rodzaje, choć są pędami z tego samego gatunku. Odmienne zabarwienie wynika z różnego sposobu uprawy:

  1. Szparagi zielone – najbardziej cienkie ze wszystkich odmian, są wyraziste i ostre w smaku, wyróżniają się doskonałym aromatem. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, ponieważ są dość miękkie. Właśnie dlatego cechują się największą ilością dobroczynnych substancji, gdyż nie tracą drogocennej skórki, pod którą znajdziemy fosfor, magnez, potas czy wapń.
  2. Szparagi fioletowe – w porównaniu do białych i zielonych mają więcej cukrów i mniej błonnika, są trudne w uprawie, spotyka są bardzo rzadko (głównie we Włoszech i w Anglii).
  3. Szparagi białe – mają delikatny i łagodny smak, są średniej grubości. Niestety, są twardsze od swoich zielonych krewniaków, dlatego wymagają obrania przed gotowaniem. Tracą przez to część cennych właściwości.

W jakiej formie spożywać szparagi?

Najlepsze będą te obgotowane w wodzie lub na parze. Intensywność ich smaku podkreśla brak dodatków, dzięki czemu są wówczas soczyste i chrupiące. Aby uczynić z nich afrodyzjak, wystarczy polać je oliwą z oliwek lub skropić sokiem z cytryny. Dobrze smakują również z bułką tartą i masłem.

Szparagi uznawane są za afrodyzjak, ponieważ mają w swoim składzie kwas foliowy, który reguluje poziom histaminy we krwi. Co więcej, zawierają fitoestrogeny, które działają w organizmie kobiety tak jak estrogen, czyli pobudzają libido.

Co dobrego kryje się w szparagach – lista właściwości odżywczych

Mają mało kalorii i wiele witamin oraz minerałów:

  • Aspargina – odpowiedzialna za właściwy poziom nawodnienia organizmu i odpowiednią pracę nerek,
  • Inulina – wspomaga pracę układu pokarmowego,
  • Kwas foliowy – pierwiastek niezbędny kobietom w ciąży. Warunkuje prawidłowy rozwój płodu, wspomaga pracę układu krążenia, opóźnia procesy starzenia i regeneruje uszkodzone komórki,
  • Błonnik – działa odchudzająco i poprawia ruchy jelitowe,
  • Beta-karoten, witamina C i E – wpływają na skórę, włosy i paznokcie,
  • Potas, wapń i fosfor – wpływają na właściwości moczopędne szparagów, kondycję zębów i kości,
  • Glutation – zapobiega rozwojowi nowotworów i choroby Alzheimera, wzmacnia odporność, wspomaga pracę wątroby oraz oczyszczanie organizmu z toksyn.
witaminy i minerały libido błonnik odchudzanie kwas foliowy
Komentarze
Dodano: 20 Maj 2016
Autor: mimi
Ocena:
ja dostałam świetny przepis na sałatkę ze szparagami i cała rodzina się teraz zajada
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 33 112 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 25 153 produktów w 199 kategoriach