Urlop sprzyja rozleniwieniu, które nierzadko wyrywa nas z codziennych ryzów postanowień. Wprawdzie, dopóki wokół nas panuje upał to niespecjalnie mamy ochotę coś przekąsić, jednakże wraz ze spadkiem temperatury, w godzinach wieczornych nadrabiamy żywieniowe zaległości z całego dnia.
Letnie przekąski nie muszą być koniecznie obciążeniem dla naszej figury. Pamiętajmy jednak by zachować umiar i rozsądek, a tam gdzie to możliwe stosować lżejsze, zdrowsze zamienniki.
Co jeść w mniejszych ilościach i nie przytyć?
Czy pić alkohol przy odchudzaniu?
Masz ochotę na mięso?
Przyrządź na grillu szaszłyki na bazie polędwicy wieprzowej. W ten sposób spożyjesz ponad dwukrotnie mniej tłuszczu, niż sięgając po kiełbasę. Natomiast czterokrotnie mniej, niż w przypadku, gdybyś zdecydowała się na porcję karkówki.
Kaloryczność mięsa warto odchudzić. Możesz od razu sięgnąć po chudszy jego rodzaj, odkroić fragment tłuszczu, bądź bezpośrednio przed spożyciem ściągnąć z niego spieczoną skórkę.
Posiłek koniecznie wzbogać warzywami, które również możesz przyrządzić na grillu. Doskonałym wyborem jest cukinia, bakłażan, papryka lub pomidorki koktajlowe. Warzywa tak przygotowane pozwolą szybciej osiągnąć uczucie sytości, natomiast surówka dostarczy substancji przeciwrakowych i ograniczy wchłanianie w przewodzie pokarmowym szkodliwych substancji, ulatniających się m.in. ze stopionego tłuszczu na węglach.
Zrezygnuj z ciężkostrawnych dań. Schabowy, frytki i placki ziemniaczane jeszcze bardziej nas rozleniwią, skutecznie pozbawią ochoty na choćby odrobinę ruchu, nawet podczas wymarzonej pogody. Jeśli masz ochotę na rybę, to grilluj ją, zamiast smażyć w panierce, która jak wiadomo pochłania mnóstwo tłuszczu.
Dzień doraźnie uwieńczony grillem raz na miesiąc z pewnością nie przyczyni się do zgubnych skutków dla sylwetki.
Uważaj na przekąski i alkohol
Tradycyjnie spożywane piwo podczas letnich biesiad w gronie znajomych, zastąp lampką wina. Natomiast czipsy i krakersy - pełnoziarnistymi grzankami przybranymi rukolą na pesto. Pozostałe chrupkie przekąski z powodzeniem reprezentować mogą słupki warzyw, np.: marchewki, ogórka oraz selera naciowego. Doskonale skomponują się one z dipem z jogurtu z ziołami, papryką czy czosnkiem.
Na deser odrobina ochłody
Lody są idealnym deserem, ponieważ posiadają „ujemne kalorie“. Procesy przebiegające w organizmie związane z trawieniem i ogrzaniem ciała, będą wymagać więcej energii, niż z nimi spożyjemy. Oczywiście wystrzegajmy się tuczących dodatków, jak sosy czy bakalie, a zamiast nich dodajmy sezonowe owoce. Prócz tego do wyboru masz lody sorbetowe.
Co o tym sądzisz?