W wakacje jest wiele okazji do grillowania i chociaż kojarzy się to raczej z dość tłustą oraz kaloryczną ucztą, to nie musisz odmawiać sobie grillowanych przysmaków. Wystarczy, że zastosujesz się do kilku dietetycznych zasad, a nie przybierzesz na wadze. Podpowiadamy, jak przyrządzić grilla w wersji zdrowej i dietetycznej.
Znaczenie ma to, jakiego rodzaju grilla używamy. Istnieją trzy wersje: węglowa, elektryczna i gazowa. Oprócz tego są jeszcze patelnie grillowe, które umożliwiają zrobienie dania bez tłuszczu i konieczności ruszenia się z domu. Najmniej zdrową opcją jest grill węglowy, zdecydowanie zdrowsze dania powstają przy użycia nieco droższych i coraz bardziej popularnych wersji elektrycznych i gazowych.
Co zdrowego na grilla?
Co jeść z grilla?
Grill węglowy – niestety szkodzi
Najbardziej znana z polskich ogródków i działek wersja, czyli grill węglowy jest jednocześnie najmniej zdrową opcją. Dzieje się tak, ponieważ wytopiony tłuszcz ścieka na rozżarzony węgiel, po czym spala się i przekształca w szkodliwe, lotne związki. Osiada na jedzeniu, w związku z czym wraz z grillowaną kiełbaską czy szaszłykiem zjadamy też silne kancerogeny, które przyczyniają się do zwiększenia ryzyka powstania nowotworu. Oczywiście sporadyczne, rzadkie jedzenie takich dań z grilla węglowego nie powinno nam zaszkodzić, zdecydowanie jednak lepiej w tym nie przesadzać i starać się unikać nadmiernego spożycia kancerogenów.
Co położyć na grillu? Alternatywy dla tłustej kiełbasy
Myśląc o grillu w pierwszej kolejności przyjdą nam na myśl kiełbasy wszelkiego rodzaju. Oprócz tego popularna jest karkówka i boczek, którego skład to… w 50% tłuszcz. Zapominamy przy tym, że daniem z grilla może być wszystko! Nawet owoce. Co położyć na grilla zamiast tłustych mięs i kiełbas:
- Warzywa – najczęściej spotykane w formie szaszłyków. Wypróbuj ziemniaki, cebulę, paprykę, cukinię i bakłażana.
- Kurczak – pierś z kurczaka bez skóry będzie lżejsza od kaszanki czy karkówki, a dobrze przyprawiona jest tak samo smaczna. Dobrą opcją jest też cielęcina i wołowina.
- Owoce – jabłka, banany, ananas.
- Ryba – pyszna i bardzo zdrowa alternatywa. Zdecydowanie zbyt rzadko stosowana na grillowaniu u Polaków.
- Owoce morza.
- Grzanki, np. czosnkowe.
Jak sprawić, żeby jedzenie z grilla było zdrowsze?
- Stosuj tacki aluminiowe i folie, które będą barierą dla bezpośredniego kontaktu z ogniem,
- Jedz wraz z mięsem sałatki ze świeżych warzyw, najlepiej z dodatkiem zdrowego tłuszczu (oliwy z oliwek, awokado itd.), ponieważ mają one działanie antyoksydacyjne i poniekąd zniwelują szkodliwe działanie rakotwórczych substancji powstających w wyniku grillowania,
- Zjadaj owoce i pij soki ze świeżych owoców, które również mają dużo przeciwutleniaczy,
- Staraj się unikać smażenia na grillu węglowym,
- Wybieraj produkty, które nie mają dużej zawartości tłuszczu,
- Nie jedz mocno spalonych dań z grilla, są rakotwórcze,
- Przyprawiaj mięsa świeżymi ziołami.
Co o tym sądzisz?