33 129 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
25 166 produktów w 199 kategoriach

Sałata, szpinak, szczaw! Grajmy w zdrowie zielonymi warzywami!

Sałata, szpinak, szczaw! Grajmy w zdrowie zielonymi warzywami!Sałata, szpinak, szczaw! Grajmy w zdrowie zielonymi warzywami!

Zielone warzywa szczególnie w okresie letnim są łatwo dostępne, świeże, zdrowe, zawierają cenny dla naszego organizmu kwas foliowy i wiele witamin. Mają także optymistyczny kolor, sięgajmy po nie kiedy tylko możemy. Potrawy z nich są łatwe do przygotowania, lekkie i smaczne. Wspomagają odchudzanie. Co daje nam jedzenie zielonych, liściastych warzyw, jakich składników odżywczych możemy w nich szukać i czy są jakieś przeciwwskazania do ich używania?

  • Jakie właściwości ma szpinak?

  • Jakie właściwości ma szczaw?

Latem przyjemnie jest spojrzeć na talerz pełen świeżych, zdrowych warzyw, cieszą one nasze oko ale i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Zielone warzywa są niskokaloryczne, zawierają dużo witaminy C oraz drogocenny dla naszego organizmu także wielu barwników z grupy karotenoidów, choć są one maskowane właśnie chlorofilem. Dlaczego chlorofil jest tak ważny dla naszego zdrowia? Jest to zielony barwnik pozwalający nam oczyścić organizm, wiąże on sporą część związków toksycznych i zmniejsza ilość substancji toksycznych docierających bezpośrednio do tkanek. Ma on niezwykle ważne działanie przeciwnowotworowe. Zawiera go bardzo dużo m.in. szpinak. To znienawidzone szczególnie kiedyś przez przedszkolaków warzywo, pokochało miliony ludzi. Nie zawiera on tak dużej ilości żelaza jak kiedyś uważano, ale rekompensuje to naszemu organizmowi sporą dawka kwasu foliowego, dzięki któremu nasz organizm stymulowany jest do większej produkcji krwinek czerwonych. Zdecydowanie poprawia trawienie, i zawiera sporą ilość witaminy C i A. Dla odchudzających się powinien być jednym z elementów diety, ponieważ składa się w większości z wody, a więc jest niskokaloryczny.

Zapomnianym warzywem liściastym, kiedyś stosowanym nie tylko w kuchni przez nasze babcie jest szczaw. Te kwaśne, zielone liście, porastające nasze łąki bogate są w żelazo i zawierają go więcej niż szpinak. Zawiera bardzo dużo witaminy C ułatwiającej wchłanianie się żelaza, więc może zapobiegać anemii. Z powodu witaminy C używany był kiedyś jako lek na szkorbut. Stosowano go w okładach na opuchlizny i podrażnienia skóry. Ma jeszcze jedną ważną cechę, dzięki dużej zawartości chlorofilu pomaga zwalczać przykry zapach z ust, poprzez niedopuszczenie do rozwoju bakterii wpływających na fermentację w żołądku.

Najpopularniejszym i chyba najbardziej dostępnym wśród wszystkich zielonych, liściastych warzyw jest sałata. Nie jest ona sezonowa, można ją kupić przez cały rok, jest niskokaloryczna, zawiera dużo witamin: C, A, D i E oraz witaminy z grupy B. Także dzięki zawartemu w liściach sałaty chlorofilowi ma działanie bakteriobójcze i pomaga zwalczać stany zapalne. Ułatwia oczyszczanie organizmu, zawiera luteinę działającą ochronnie na naszą plamkę żółtą, a tym samym jedzenie sałaty pozytywnie działa na nasz wzrok.

Zielone warzywa mają same korzystne właściwości. Istnieje jednak kilka powodów dla, których niektóre osoby nie mogą ich jeść. Szczawiu i szpinaku nie powinny jeść osoby cierpiące na reumatyzm, choroby nerek, artretyzm, kamienie żółciowe, oraz cierpiące na dolegliwości żołądkowe. Wszystkiemu winny jest kwas szczawiowy, który łatwo wchodząc w reakcje z wapniem tworzy związek odkładający się w stawach i drogach moczowych. Często latem jadamy chłodnik z młodych liści buraków, diabetycy powinni uważać na to warzywo ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Jednak najważniejsze dla naszego zdrowia są przeważające pozytywne elementy zawarte w zielonych warzywach. Zatem zajadajmy się nimi latem, gdy są świeże.

witaminy kwas foliowy zdrowa dieta zielone warzywa

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 33 129 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 25 166 produktów w 199 kategoriach