Już niedługo sezon na truskawki – naturalny kosmetyk, bombę wartości odżywczych i pysznego smaku w jednym! Codzienna porcja tych owoców dostarczy nam wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i witaminy C. Truskawka jest także lekiem na liczne dolegliwości. Przedstawiamy kilka ciekawych właściwości tego smacznego daru lata.
10 dag truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która ułatwia przyswajanie ich kolejnego składnika – cennego żelaza. Właśnie dlatego codzienne spożycie truskawek jest sposobem na zapobieganie anemii. Truskawki mają również właściwości antydepresyjne, ponieważ znajdziemy w nich magnez i witaminy z grupy B, zaś zawartość manganu, krzemu, fosforu i wapnia zapewnią nam mocne włosy, paznokcie, kości i gładką skórę.
Czy truskawki są zdrowe?
Jakie właściwości ma truskawka?
Truskawki dla osób na diecie i dbających o zdrowie
Osoby dbające o figurę ucieszy fakt, że owoc ten jest niskokaloryczny – w 100g znajdziemy tylko 28 kalorii. Obecny w nich cukier ma niski indeks glikemiczny – 40. Fruktoza z truskawek jest metabolizowana bez udziału insuliny, dlatego w rozsądnych ilościach mogą zajadać się nimi także osoby chore na cukrzycę.
Jednak na tym nie kończą się odchudzające właściwości truskawki. Owoc ten zawiera bromelinę, czyli enzym ułatwiający trawienie białek i spalanie tłuszczu. Jedzenie go przed posiłkiem lub na czczo spowoduje więc, że szybciej schudniemy. Bromelina ma również działanie odtruwające, odkażające, moczopędne, dzięki czemu wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego i wątroby, a także nerek, wypłukując z nich drobne złogi i piasek.
Owoc wspomagający pracę serca i stawy
Być może nie jest przypadkiem, że idealna truskawka przywodzi na myśl kształt serca, ponieważ ma na serce doskonały wpływ. Jedzenie truskawek obniża poziom cholesterolu, utrudnia też wchłanianie tłuszczu przez organizm. W związku z tym zapobiegamy podniesieniu się poziomu cukru we krwi. Truskawki pobudzają także białka chroniące przed chorobami serca, a także poprawiają zdolności antyoksydacyjne krwi. Udowodniono, że porcja tych owoców zwiększa odpowiedź czerwonych krwinek na stres oksydacyjny.
Letnia kuracja truskawkowa to również opcja dla osób cierpiących na schorzenia stawów, ponieważ w wyniku ich jedzenia zwiększa się usuwanie kwasu moczowego, który działa podrażniająco na stawy. Ci, którzy nie mogą obejść się bez mięsa, również powinni jak najczęściej sięgać po ten czerwony owoc – odkwaszają organizm, działają moczopędnie, obniżają ciśnienie i usuwają nadmiar złego cholesterolu.
Co o tym sądzisz?