Alergie pokarmowe są jednymi z najczęściej uprzykrzających życie. Powodują, że alergik codziennie musi odpowiednio dobierać swój jadłospis oraz uważać na spożywane przez siebie produkty. W przypadku niedbania o spożywane produkty może dojść do wystąpienia objawów alergii takich, jak: zapalenia skóry, wysypki, obrzęki, nieżyt nosa i krtani, problemy z oddychaniem, reakcje alergiczne żołądka czy dwunastnicy.
Jakie przepisy dla alergików?
Jak zrobić koktajl z płatków owsianych?
Na co można mieć alergię?
Jeśli tylko podejrzewamy u siebie lub u kogoś bliskiego alergię pokarmową to warto wybrać się do lekarza alergologa, który pozwoli na wykrycie potencjalnie niebezpiecznych produktów. Najczęściej jednak dorośli uczuleni są na następujące typy produktów: fasola, marchew, orzeszki laskowe, orzeszki ziemne, mleko, mąka pszenna, groch, seler, orzechy kokosowe, brzoskwinie, proszek do pieczenia, migdały, musztarda, wołowina, białka zbóż, ryby czy jajka. Należy pamiętać, że często uczulają również różnego rodzaju barwniki dodawane do dań i produktów gotowych, w tym barwniki: E102, E104, E110 czy E129.
Najlepsze i sprawdzone przepisy dla alergików:
1. Domowy chleb owsiany
Nie zawiera: mleka, kukurydzy, cukru, soi, jajek, glutenu, jajek
Składniki: 2 szklanki mąki owsianej bez glutenu, połowa szklanki mąki ryżowej, połowa szklanki mąki gryczanej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie drożdży, 1 łyżeczka soli, 1,5 szklanki wody, 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą drożdże oraz zebrane mąki. Całość mieszamy dodając sól, olej i wodę. Po uzyskaniu odpowiedniej masy ciasto wykładamy do formy. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie. Następnie pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 190 ºC.
2. Smaczne naleśniki dla alergików
Nie zawierają: mleka, jajek
Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mleka koziego, odrobina soli, 1 łyżka oleju roślinnego, pół szklanki mineralnej wody gazowanej
Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy mąkę, mleko, sól, olej oraz wodę mineralną. Całość odpowiednio długo mieszamy. Ciasto powinno być gęste. Porcje ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię aż do uzyskania rumianego koloru naleśnika. Smażymy z obu stron. Podajemy ze świeżymi owocami lub dżemem.
3. Zdrowy krupnik dla alergików
Nie zawiera: mleka, mięsa, glutenu
Składniki: 2 średniej wielkości ziemniaki, kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, kawałek pora, połowę szklanki kaszy jaglanej, do smaku ziele angielskie, pieprz, sól, koperek, 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Do gara wlewamy ok. 2 litrów wody. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Kaszę dobrze płuczemy. Do wody dodajemy kolejno warzywa, przyprawy, olej i kaszę. Zupę gotujemy do momentu, aż kasza i warzywa zmiękną. Na talerzu krupnik dekorujemy koperkiem.
4. Koktajl z płatkami owsianymi
Nie zawiera: mleka, glutenu, soi, cukru
Składniki: 2 szklanki wiśni, 1 jabłko, łyżeczka miodu, pół szklanki bezglutenowych płatków owsianych
Sposób przygotowania:
Owoce częściowo mrozimy. Kroimy na mniejsze kawałki i całość dodajemy do jednego naczynia wraz z płatkami oraz miodem. Całość blendujemy aż do powstawania smacznego soku. Koktajl będzie świetnym energetycznym śniadaniem bądź posiłkiem w ciągu dnia.
Co o tym sądzisz?