35 137 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach
26 697 produktów w 199 kategoriach

Produkty zakwaszające organizm. Zbilansuj dietę i poczuj się lepiej!

shutterstock_374174578 (1)shutterstock_374174578 (1)

Równowaga kwasowo-zasadowa to bardzo ważna sprawa, ponieważ długotrwałe zakwaszenie organizmu zaburza podstawowe procesy fizjologiczne w naszym organizmie. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy w istotności zachowania tej równowagi, spożywając zbyt duże ilości żywności kwasotwórczej. Dlaczego to takie ważne i ze spożyciem jakich produktów lepiej nie przesadzać, aby czuć się lepiej?

Równowaga kwasowo-zasadowa oznacza, że pH krwi ma odczyn lekko zasadowy, czyli niedużo powyżej 7. Zakwaszenie organizmu powoduje, że czujemy się gorzej, a jego najczęstszymi objawami są:

  • Co zakwasza organizm?

  • Co na zakwaszenie organizmu?

Długotrwałe zakwaszenie organizmu jest przyczyną wielu chorób, takich jak nowotwory, osteoporoza, choroby układu krążenia, kamica pęcherzyka żółciowego i kamica nerkowa.

Przyczyny zakwaszenia organizmu. Zmodyfikuj swoją dietę

Podstawową przyczyną zakwaszenia jest niewłaściwy sposób odżywiania. Poprzez wiele niepozornych pokarmów dostarczamy sobie zbyt wielu kwasów, zaburzając tym samym równowagę. Niewłaściwie kojarzymy produkty zakwaszające z tym, co kwaśne – to zupełna bzdura, ponieważ przykładowo cytryna, która należy do kwaśnych produktów – ma działanie odwrotne, czyli odkwaszające.

Produkty zakwaszające mają w swoim składzie przede wszystkim fosfor, siarkę i chlor. Oto lista produktów, które najmocniej zakwaszają organizm:

  1. Czekolada i kakao,
  2. Sery żółte,
  3. Wędliny i mięso (głównie wołowina i wieprzowina),
  4. Napoje gazowane, czarna herbata i kawa,
  5. Mąka pszenna,
  6. Biały ryż,
  7. Drożdże,
  8. Sól,
  9. Słodycze, cukier, lody, dżemy, suszone owoce.

Co zakwasza w średnim stopniu:

  1. Ryby,
  2. Jaja,
  3. Piwo,
  4. Jogurty i kefiry,
  5. Majonez,
  6. Margaryna,
  7. Orzechy ziemne,
  8. Pełnoziarnisty i żytni chleb, brązowy ryż i makaron pełnoziarnisty.

Co ma słabe działanie kwasowe:

  1. Otręby,
  2. Makaron sojowy,
  3. Orzechy,
  4. Twarogi,
  5. Amarantus,
  6. Olej słonecznikowy,
  7. Mleko ryżowe i mleko sojowe.

Aby poprawić swoje samopoczucie, należy ograniczyć ilość zakwaszających produktów w diecie (albo wykluczyć je z menu raz na jakiś czas), jeść z umiarem, nie doprowadzać do przejadania się i zwiększyć ilość spożywanych warzyw i owoców.

zdrowy styl życia zakwaszenie organizmu koncentracja brak energii zakwaszenie
Komentarze
Dodano: 06 Wrzesień 2016
Autor: Fiona
Ocena:
A czy można jakoś zrównoważyć zakwaszające produkty? na przykład stosując produkty no nie wiem zasadowe?
Odpowiedź
Dodano: 15 Lipiec 2016
Autor: Klaudia
Ocena:
Ja raz na jakiś czas funduję sobie domowy detoks, co mam nadzieję pomaga. W każdym razie lepiej się po takiej kuracji czuję.
Odpowiedź
Dodano: 28 Czerwiec 2016
Autor: Natalia
Ocena:
Mam wrażenie że zakwaszenie organizmu staje się coraz bardziej popularną chorobą cywilizacyjną.
Odpowiedź

Co o tym sądzisz?

Wybierz ocenę
Oceń:

Wprowadź poprawnie treść opinii [min. 60 znaków]

Wprowadź poprawnie swoje imięTwoje imię:

ZnamLek.pl to baza rzetelnych opinii o lekach 35 137 opinii o lekach, suplementach i kosmetykach 26 697 produktów w 199 kategoriach