Równowaga kwasowo-zasadowa to bardzo ważna sprawa, ponieważ długotrwałe zakwaszenie organizmu zaburza podstawowe procesy fizjologiczne w naszym organizmie. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy w istotności zachowania tej równowagi, spożywając zbyt duże ilości żywności kwasotwórczej. Dlaczego to takie ważne i ze spożyciem jakich produktów lepiej nie przesadzać, aby czuć się lepiej?
Równowaga kwasowo-zasadowa oznacza, że pH krwi ma odczyn lekko zasadowy, czyli niedużo powyżej 7. Zakwaszenie organizmu powoduje, że czujemy się gorzej, a jego najczęstszymi objawami są:
Co zakwasza organizm?
Co na zakwaszenie organizmu?
- Bóle głowy,
- Brak energii,
- Częste zmęczenie,
- Senność,
- Problemy trawienne,
- Bóle mięśni,
- Kłopoty z koncentracją,
- Bóle stawów,
- Pogorszenie wyglądu, a dokładniej stanu włosów, skóry i paznokci,
- Problemy z odchudzaniem i nadmierne tycie.
Długotrwałe zakwaszenie organizmu jest przyczyną wielu chorób, takich jak nowotwory, osteoporoza, choroby układu krążenia, kamica pęcherzyka żółciowego i kamica nerkowa.
Przyczyny zakwaszenia organizmu. Zmodyfikuj swoją dietę
Podstawową przyczyną zakwaszenia jest niewłaściwy sposób odżywiania. Poprzez wiele niepozornych pokarmów dostarczamy sobie zbyt wielu kwasów, zaburzając tym samym równowagę. Niewłaściwie kojarzymy produkty zakwaszające z tym, co kwaśne – to zupełna bzdura, ponieważ przykładowo cytryna, która należy do kwaśnych produktów – ma działanie odwrotne, czyli odkwaszające.
Produkty zakwaszające mają w swoim składzie przede wszystkim fosfor, siarkę i chlor. Oto lista produktów, które najmocniej zakwaszają organizm:
- Czekolada i kakao,
- Sery żółte,
- Wędliny i mięso (głównie wołowina i wieprzowina),
- Napoje gazowane, czarna herbata i kawa,
- Mąka pszenna,
- Biały ryż,
- Drożdże,
- Sól,
- Słodycze, cukier, lody, dżemy, suszone owoce.
Co zakwasza w średnim stopniu:
- Ryby,
- Jaja,
- Piwo,
- Jogurty i kefiry,
- Majonez,
- Margaryna,
- Orzechy ziemne,
- Pełnoziarnisty i żytni chleb, brązowy ryż i makaron pełnoziarnisty.
Co ma słabe działanie kwasowe:
- Otręby,
- Makaron sojowy,
- Orzechy,
- Twarogi,
- Amarantus,
- Olej słonecznikowy,
- Mleko ryżowe i mleko sojowe.
Aby poprawić swoje samopoczucie, należy ograniczyć ilość zakwaszających produktów w diecie (albo wykluczyć je z menu raz na jakiś czas), jeść z umiarem, nie doprowadzać do przejadania się i zwiększyć ilość spożywanych warzyw i owoców.
Co o tym sądzisz?